Hasat başladı! Bahçede kilosu 10 TL

Adana'da fiyatları yükselen limonun hasadı başladı. Sıcaklık nedeniyle de erken olgunlaşan limonun fiyatı bahçede 10 -13 lira arasında.

Adana'da limon hasadı başladı. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, son yıllarda artan sıcaklıklar ve afetler nedeniyle çiftçilerin ağaçlarını kesip başka ürünlere yöneldiğini, bu durumun yüzde 30 rekolte kaybına yol açtığını belirtti. Ürünler bahçede 10-13 lira arasında satılıyor.

Türkiye'nin limon üretiminin yüzde 37'sini karşılayan Çukurova'da, sıcaklık artışı nedeniyle çiftçiler ağaçlarını kesip başka ürünler ekmeye başladı.

ERKEN HASADA İZİN

230 bin dönüm alanda yetişen mayer cinsi limonun hasadı, sıcaklık nedeniyle 3 hafta erken başladı. Kesim tarihi henüz belirlenmedi, ancak pahalılığı önlemek için erken hasada izin verildi.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, bahçelerde incelemelerde bulunarak, bu yılki hasadın erken başladığını söyledi. Doğan şunları dile getirdi:

"Limonun suyu var ama beklersek daha da artar. Eski yatak limonun kilogramı 50-55 lira, mayer cinsi limon ise bahçede 10-13, halde 20-25 lira arasında. Bir hafta sonra yatak limonlar bitecek ve mayer limon piyasada kalacak”

FİYATLARDAN MEMNUNLAR

Doğan, bu yıl 641 bin ton rekolte beklediklerini, geçen yıla göre yüzde 30 düşüş olduğunu, bunun nedeninin sıcak hava ve geçen yıl para etmeyen limon ağaçlarının sökülmesi olduğunu belirtti. Ancak mevcut rekoltenin hem yurt içi hem de yurt dışı talebi karşılayacağını, alıcı ve satıcının memnun olduğunu söyledi.

Limon üreticisi Metin Televi ise 280 dönüm alanda üretim yaptıklarını ve dönüm başına 5-6 ton verim beklediklerini ifade etti. Fiyatlardan memnun olduklarını belirtti.

Ekonomi Haberleri