Hangi Sektörler Rahatlayacak ve Yükselecek! Borsada 2024 Beklentilerinde Faiz ve Enflasyon Ayrıntısı

BIST 100 endeksi, 2022'deki yüksek getirisini tekrarlamayarak düşüş yaşadı. Savaş ve iç faktörlerle etkilenen piyasa, 2024'te seçim sonuçları, para politikası ve enflasyonun borsa üzerindeki etkilerini değerlendiriyor. Yatırımcı görüşleri çeşitli, bazıları ekonomik belirsizlik nedeniyle çıkış yaparken, bazıları ise pozitif reel faiz etkisiyle sektörel fırsatlar bekliyor.

2022 yılında yüzde 200’e yakın getiri ile yatırımcısını mutlu eden Borsa İstanbul, bu yıl aynı performansı gösteremedi. BIST 100 endeksi (XU100) Ekim ayında 8.562 zirvesini gördükten sonra düşüşe geçti. Orta Doğu’da başlayan savaş aşağı yönlü hareketin fitilini ateşleyen en büyük faktör olsa da mevduat faizlerinin artması, kaynak sorunu, yüksek faizlerin şirket kârlılığını negatif etkileyeceği beklentisi gibi daha birçok yurt içi faktör piyasaları baskıladı.

Yılın son haftası, yurt dışı piyasalar Noel tatili olması sebebiyle sakin ve oldukça hacimsiz seyrediyor. Ancak yurt içi piyasalardaki negatif hava ve sert kayıplar iyice can yakar hale gelmiş durumda.

BIST 100 endeksi dün yüzde 3,87’lik kayıpla 7.264 puandan kapandı. Birçok hisse senedinde devre kesici çalıştı ve sektör endekslerinde yüzde 8’leri aşan düşüşler oldu.

Endeks bu sabah yüzde 0,53 artışla 7.303 puandan açılış yaptı. Saat 11.05’te yüzde 0,92 artışla 7.331 puandan işlem görüyor. Teknik olarak, 7.200 destek olarak takip edilecek. Bunun kırılıp aşağı yönde hızlanması durumunda sırasıyla 7.120 – 6.920 – 6.868 destekleri takip edilecek.

Yukarı yönlü harekette ise 7.300 – 7.424 – 7.526 dirençleri ön plana çıkacak. Bu seviyelerin üzerinde kapanışlar olmadığı sürece endeks üzerindeki baskının kalkmasından söz edemeyiz.

Ekonomim'de yer alan habere göre analistler, gelecek yıl Mart ayında yapılacak yerel seçimlerin ardından para politikası adımları, enflasyon ve faizlerdeki duruma bağlı olarak ekonomide yavaşlama bekliyor. 2024 yılında borsanın karşısında görülen en büyük rakipler ise artan TL mevduat faizleri, uzun vadeli TL tahvil ve Eurobond’lar olarak gösteriliyor.

Yabancı yatırımcılar yedi haftadır alım tarafında olsa da piyasanın toparlanması için yeterli olan para girişi henüz gerçekleşmedi. Borsa İstanbul’da işlem hacmi 24 Ağustos’ta 224.9 milyar TL ile rekor kırmıştı.

Fakat piyasada düşen risk iştahı nedeniyle dün 43 milyar TL’yi bile bulamayan bir işlem hacmi kaydedildi. Peki kurum analistleri borsanın 2024 yılında nasıl bir performans izleyeceğini düşünüyor?

2024 SON İKİ YILDAN FARKLI OLACAK

Deniz Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Cumhur Örnek, 2024 yılının hem ekonomideki finansal tema hem de borsadaki dinamikler açısından son iki yıldan çok farklı olacağını söyledi. Pozitif reel faiz politikasına geçiş sonrasında yatırımcıların karar alma süreçlerinde ciddi değişiklikler olduğunu, enflasyon gerçekleşmelerine ve beklentilere göre risk primi üzerindeki pozitif etkinin devam etmesini beklediğini aktardı.

Yüksek faiz veren mevduatların ve tahvillerin yatırımcılar açısından cazip konuma geldiğini ifade eden Örnek, borsa için beklentilerini açıkladı. Kurum analisti en beğendikleri ve tercih ettikleri sektörleri bankacılık, perakende, sigorta ve havacılık olarak sıraladı.

HALKA ARZLARA ARA VERİLEBİLİR

İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz, 2024 yılının en önemli gündeminin Mart ayında yapılacak seçimler olduğunu söyledi. Ancak piyasanın asıl merak ettiği konunun, Mayıs seçimleri sonrasında değişen ekonomi politikasının aynı şekilde devam edip etmeyeceği olduğunu belirtti.

Sıkı para politikası adımlarının seçim sonuçlarından bağımsız olarak hedefe ulaşıncaya kadar sürdürüleceği mesajının piyasaya güven vereceğini ve işin kolaylaştıracağını ifade etti.

Hisse senedi piyasasının yılı nominal olarak pozitif getiride kapatacağını belirten Yılmaz, kısa vadede halka arzlara ara verilmesini ve sisteme yeni yeni yatırımcı girişinin sınırlandırılacağını söyledi.

Değerlendirmesine “Yükselen mevduat faizi ‘borsa-faiz rekabeti’ni geri getirdi. İçeriden borsaya taze para girişini beklemek kısa vadede gerçekçi değil. O nedenle yabancı yatırımcıya ihtiyacımız var.” sözleriyle devam ede Yılmaz, 2024 yılında borsanın yukarı yönlü seyrini sürdüreceğini düşünüyor.

2024’TE HANGİ SEKTÖRLER ÖNE ÇIKACAK?

ALB Yatırım Genel Müdürü İbrahim Çetin ise hisse seçimine dikkat çekti. 2024 yılının ilk yarısında enflasyon ve faiz oranlarının yüksek seyretmesini ve buna bağlı olarak ekonomide yavaşlama olacağını belirten Çetin, ikinci yarısında ise endeksin enflasyon ve faiz oranı üzerinde getiri sağlayabileceğini düşünüyor.

Bu noktada büyümeye duyarlı ve iskontolu fiyatlanmış sektörde pozitif görünümün başlayabileceğine dikkat çekiyor. 2024 yılında rahatlama olması beklenen sektörleri demir çelik, otomotiv, beyaz eşya, çimento, tekstil, cam sanayi, inşaat, mobilya ve dayanıklı tüketim malları olarak sıraladı.

Ekonomi Haberleri