Pazardan Poşet Poşet Alınıyordu Artık Lüks Tüketim Maddesi Oldu

Türkiye'de gıda fiyatları hızla artıyor, temel gıdalara erişim zorlaşıyor. İstanbul'da sebze tüketimi azalıyor. Meyve artık lüks tüketim maddesi oldu...

Son yıllarda Türkiye'de gıda fiyatlarındaki artış, vatandaşların temel gıda maddelerine erişimini zorlaştırıyor. İstanbul Planlama Ajansı'nın (İPA) araştırmasına göre, 2017-2018 yıllarında kişi başı tüketilen sebze miktarı 283 kg iken, 2022-2023 yıllarında bu miktar 262 kg'a düştü. Bu düşüş, gıda fiyatlarındaki artışın bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Halktv programcısı Ekrem Açıkel, "Halkın Haberi" programında gıda fiyatlarını gündem yaptı.

Açıkel şunları kaydetti:

MEYVE LÜKS MÜ OLDU?

2010 yılında her gün meyve yiyenlerin oranı %57 iken, 2022'de bu oran %36'ya geriledi. Bu durum, meyvenin artık birçok kişi için lüks bir tüketim maddesi haline geldiğini gösteriyor.

FİYATLAR ÇILDIRDI

Gıda fiyatlarında yaşanan artış özellikle temel gıda maddelerinde kendini gösteriyor. 2021 yılında 1 kg soğanın fiyatı 1 lira 88 kuruş, 1 kg patatesin fiyatı 2 lira ve 1 kg domatesin fiyatı 5 lira iken, 2024 yılında bu fiyatlar sırasıyla 17 lira, 21 lira ve 35 lira oldu.

MARKET FİYATLARI

Marketlerdeki fiyatlara bakıldığında, Baldo pirincin 1 kg'ı 62,50 TL, iri pilavlık bulgurun 1 kg'ı 26,50 TL, dermason kuru fasulyenin 1 kg'ı 59,75 TL ve spagetti makarnanın 500 gr'ı 20,75 TL'den satılıyor.

Bu veriler, Türkiye'de gıda fiyatlarının ne kadar hızlı arttığını ve vatandaşların temel gıda maddelerine erişiminde ne kadar zorlandığını gözler önüne seriyor.

Ekonomi Haberleri