İlkbahar aylarında bu yüksek alanlara çıkan arıcılar, kaliteli bal elde etmek için yoğun bir şekilde çalışıyor. Aylar süren yoğun bakım ve emek sonrasında üreticiler, yöreye özgü tescilli geven balını hasat etmeye başladı.
Vali Mustafa Koç, Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Hüseyinoğlu ve Ağrı Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Erol Kılıç, Murat köyünde arıcılık yapan Cafer Öner’in bal hasadını ziyaret etti. Vali Koç, bir süre Öner’in yanında kalarak, kovanlardaki petekleri temizleyip bal sağımını gerçekleştirdi.
İKİ YIL ÖNCE COĞRAFİ İŞARET BELGESİ ALDI
Vali Koç, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, arıcılara destek vermek için tüm imkanlarını seferber ettiklerini belirtti. “Ağrı Geven Balı”nın iki yıl önce coğrafi işaret belgesi aldığını hatırlatan Koç, bu tescilin üreticilerin pazar payını ve rekabet gücünü artırdığını vurguladı. Arıcıların emeklerinin karşılığını alabilmesi ve arıcılığın daha da yaygınlaşması için teknik ve malzeme desteği sunmaya devam edeceklerini ifade etti.
70 BİN KOVANDA BAL ÜRETİLİYOR
Koç, Ağrı’daki arıcı kayıt sistemine göre 300’ü yerli, 250’si gezginci olmak üzere toplam 550 arıcının bulunduğunu ve 70 bin kovanda bal üretildiğini söyledi. Arıcılığın yaygınlaşması için çeşitli desteklerin sürdüğünü, örneğin “Arılar Yaşasın Hayat Yeşersin” projesi kapsamında 100 arıcıya malzeme yardımı yapıldığını, ayrıca arıcıların elektrik ihtiyacı için güneş panelleri dağıtıldığını belirtti. Geçtiğimiz yıllarda yaklaşık 3 milyon lira değerinde 89 çiftçiye arılık kovanı desteği sağlandığını da ekledi.
BU YIL HEDES 400 TON BAL
Ağrı’da yıllık 300-350 ton arasında bal üretimi gerçekleştirildiğini söyleyen Koç, bu yıl 400 ton civarında bal hedeflediklerini belirtti. Tescilli geven balının yanı sıra, yaz aylarında çeşitli aromalardaki çiçek ballarının da üretildiğini söyledi. Ayrıca, bu sene eylül ayında bal festivali düzenleneceğini sözlerine ekledi.