Fed faiz kritik kararını açıkladı! Borsaların gözü bu karardaydı

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini beklenen seviyede tutarak 23 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit bıraktı.

Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) bugünkü toplantısından fonlama faizini 23 yılın zirvesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutma kararı çıktı.

Piyasa beklentisi de bugünkü toplantıda faizlerin sabit tutulacağı yönündeydi. Fed Temmuz 2023’ten beri faizleri bu seviyede tutuyor.

Karar metninde istihdamın yavaşladığı ancak işsizlik oranının hala düşük olduğu ifade edildi. Kararda istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşılmasına yönelik risklerin daha iyi bir dengeye doğru ilerlemeye devam ettiğini değerlendirildi.

Metinde ayrıca enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru gerilediği konusuna daha fazla güven duyana kadar faiz indirimi olmayacağı belirtildi.

Son aylarda enflasyon hedefine doğru bir miktar gerileme olduğu, ancak fiyatlar genel seviyesinin bu gerilemeye rağmen hâlâ yüksek olduğu aktarıldı.

Fed açıklamasında eylül ayında bir faiz indirimi taahhüdünde bulunmasa da açıklamada yüzde 2'lik hedefe doğru ilerleme kaydedildiğinin açıklanması piyasanın beklentilerini artırdı.

POWELL'DAN AÇIKLAMALAR

Karar sonrası Fed Başkanı Jerome Powell kameralar karşısına geçip açıklamalarda bulundu. Powell'ın açıklamalarının satırbaşları şöyle:

Tüketici harcamalarında büyüme güçlü olmaya devam ediyor, ancak yavaşladı.

Politika faizimizi düşürmeye doğru gidiyoruz ancak henüz o noktaya varmış değiliz. O yüzden temmuzda faizi indirmedik.

Biz eylül dahil gelecekteki toplantılara dair bir karar almıyoruz. Komitemiz genel olarak ekonominin politika faizini düşürmemizi sağlayacak bir yöne gittiğini düşünüyor. Veri tabanlı giriyoruz.

Eğer enflasyon beklentimize paralel gider ve büyüme güçlü kalır, işgücü piyasası tutarlı bir şekilde ilerlerse eylülde faiz indirimi gündeme gelebilir. Enflasyon yapışkan kalmaya devam ederse ona göre karar veririz.

Enflasyon, istihdam ve risklerin dengelenmesi işin içinde. Eğer enflasyon hayal kırıklığı yaratır ise bunu değerlendiririz.

Bu yıl sıfır faiz indiriminden, bir çok indirime kadar senaryoları hayal edebiliyorum, bu ekonominin nasıl gelişeceğine bağlı olacak

KARAR SONRASI PİYASALAR

Karar öncesinde enflasyonun beklentilerin altında kalması üzerine gün içinde 2 bin 429 doları gören ons altın, 2 bin 422 dolara düşerek sınırlı geriledi.

Fed kararları sonrası ABD 10 yıl vadeli Hazine tahvili faizi yüzde 4,12'ye yükseldi.

Fed kararları sonrası Euro/dolar paritesi 1,08'den işlem gördü. Dolar endeksi yüzde 104,3'e sınırlı yükseldi.

Karar sonrası Bitcoin'de 66 bin 600 dolardan 66 bin 380 dolara düştü.

Ekonomi Haberleri