Temmuz ayında merkez bankaları, enflasyonla mücadelede farklı stratejiler benimsedi. ABD Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), faiz oranlarını sabit tuttu. Öte yandan Kanada Merkez Bankası (BoC) ve Macaristan Merkez Bankası (MNB) faiz indirdi. Japonya Merkez Bankası (BoJ) ve Rusya Merkez Bankası ise faiz artırdı.
KANADA VE MACARİSTAN FAİZ İNDİRDİ
Kanada Merkez Bankası, politika faizini 25 baz puan indirerek %4,5'e çekti. Haziran ayında da benzer bir indirim yaparak, G7 ülkeleri arasında politika gevşetmeye başlayan ilk merkez bankası oldu. Macaristan Merkez Bankası da temmuzda faizini %6,75'e indirdi.
JAPONYA VE RUSYA FAİZ ARTIRDI
Japonya Merkez Bankası, sürpriz bir kararla politika faizini %0,25'e çıkardı. 2016'dan bu yana negatif faiz politikası yürüten banka, mart ayında da faiz artırmıştı. Rusya Merkez Bankası ise temmuzda politika faizini 200 baz puan artırarak %18'e yükseltti.
ABD, AVRUPA VE TÜRKİYE FAİZLERİ SABİT TUTTU
ABD Merkez Bankası (Fed), temmuz toplantısında politika faizini %5,25-5,50 aralığında sabit tuttu. Fed Başkanı Jerome Powell, eylülde faiz indiriminin masada olabileceğini belirtti. Avrupa Merkez Bankası (ECB) da faiz oranlarını sabit tutarak, enflasyon hedefi doğrultusunda politikalarını sürdüreceğini açıkladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ise politika faizini %50'de sabit bıraktı.
Merkez bankalarının temmuz ayındaki faiz kararları, küresel ekonomilerde farklı dinamiklerin etkili olduğunu gösteriyor. Faiz indirimi ve artırımı yapan ülkelerin, ekonomik hedefler ve enflasyonla mücadele stratejileri çeşitlilik arz ediyor. Eylül ayında Fed'in olası faiz indirimi ve BoE'nin kasımda yeniden faizi düşürme olasılığı, piyasaların merakla beklediği gelişmeler arasında.