EYT Resmi Gazete'de yayımlandı mı? EYT şartları neler? EYT başvuruları başladı mı? EYT başvuru ekranı e-Devlet Son Dakika EYT

Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT ilişkin yasa teklifi geçen günlerde TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Kanun teklifinin Meclis'ten geçmesinin ardından EYT düzenlemesinin şartları belli olurken Resmi Gazete'de yayınlanıp, yasalaşacağı tarih araştırılmaya başlandı. EYT Resmi Gazete'de yayımlandı mı? EYT şartları neler? EYT başvuruları başladı mı? EYT başvuru ekranı e-Devlet

Milyonlarca kişi tarafından merakla beklenen EYT'ye ilişkini kanun teklifi 21 gün aranın ardından Meclis'ten geçti. EYT düzenlemesinde süreç, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasının ardından Resmi Gazete'de yayınlanarak yasalaşıp yürülüğe girerek devam edecek. EYT Resmi Gazete'de yayımlandı mı? EYT şartları neler? EYT başvuruları başladı mı? EYT başvuru ekranı e-Devlet soruları araştırılıyor. İşte Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT son gelişmeler ve EYT'ye dair merak edilenler...

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi 1 Mart 2023 tarihin Meclis Genel Kurulu'nda yasalaştı. Teklifin yasalaşmasının ardından Resmi Gazete'de yayımlanıp yayımlanmadığı merak ediliyor.

EYT Resmi Gazete'de yayımlandı mı?

Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

EYT şartları neler?

Kanundaki düzenleme ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na geçici madde eklenerek ilgili kanunlara göre kanunun yürürlük tarihinden sonra aylık bağlanması talebinde bulunanlardan yaşlılık veya emekli aylığı bağlanacak olanlar, söz konusu hükümlerde yaş dışındaki diğer şartları taşımaları halinde yaşlılık veya emekli aylığından yararlanacak.

Bu hüküm esas alınarak geriye dönük herhangi bir ödeme yapılmayacak ve geriye dönük hak talep edilemeyecek. İlk kez yaşlılık veya emekli aylığı bağlananlardan, yaşlılık veya emekli aylığı talebi nedeniyle işten ayrılış bildirgesi verilenlerin işten ayrılış tarihini takip eden 30 gün içinde en son çalışılan özel sektör iş yerinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya başlamaları halinde, çalışılmaya başlandığı tarihten itibaren, sosyal güvenlik destek primi işveren hissesinin 5 puanlık kısmına isabet eden tutar Hazine tarafından karşılanacak.

Sosyal güvenlik destek primi işveren hissesi indiriminden yararlanılan sigortalının işten ayrılması halinde, bu indirimden tekrar yararlanılamayacak.

Kamu kurum ve kuruluşlarında kadroya alınan işçiler, il özel idareleri ve belediyeler ile bağlı kuruluşlarında ve bunların üyesi olduğu mahalli idare birliklerinde, birlikte veya ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlası il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlarına ait şirketlerde işçi statüsüne geçirilenlerin; emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmaları halinde, çalıştırıldıkları kamu kurum ve kuruluşları veya şirketlerce iş sözleşmelerinin feshedilmesini zorunlu tutan düzenlemeler yürürlükten kaldırılacak.

- Yasayla ilgili öne çıkan başlıklar
- 8 Eylül 1999 ve öncesinde işe girenler düzenlemeden yararlanacak.
- EYT'de herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak.
- Yaş dışında prim günü ve sigortalılık süresi şartlarını taşıyanlar aylık alabilecek.
- Emekli olduktan sonra aynı iş yerinde 30 gün içerisinde tekrar işe başlayan çalışanlar için yüzde 5 destek primi verilecek.
- Kadroya alınan işçiler ile işçi statüsüne geçirilenlerin aylık almaya hak kazanmaları halinde iş sözleşmelerinin feshini zorunlu tutan düzenleme yürürlükten kalkacak.
- EYT'lilerin kıdem tazminatına ilişkin Kredi Garanti Fonu'ndan destek verilecek.
- Toplamda 5 milyon çalışanı etkileyen düzenlemeye göre 2023 yılında 2 milyon 250 bin kişi emekli olabilecek.
- Emeklilik başvuruları e-Devlet üzerinden veya SGK'ye yapılabilecek.
- 5 bin 500 liranın altında maaş olmayacak.

EYT başvuruları başladı mı?

Şartları uyan ve emekli olmak isteyen EYT'liler e-Devlet ya da SGK il müdürlükleri üzerinden başvurabilecek. e-Devlet'ten yapılacak başvurularda sisteme giriş yapıldıktan sonra arama kısmına emekli veya gelir kelimesi yazılıyor. Gelir aylık ödenek talep belgesi verilmesi seçeneği işaretleniyor. Tahsis talep türünde ise yaşlılık aylığının seçilerek başvurularda adım adım ilerleniyor.
SSK kapsamında aylık talep edecekler 4A SSK; Bağ-Kur kapsamında aylık talep edecekler 4B Bağ-Kur seçeneğini işaretleyecekler. Banka bilgileri de seçildikten sonra başvuru tamamlanacak.

EYT Başvuru ekranı e-devlet için tıklayınız

Ekonomi Haberleri