Eylül ekonomide kara günleri getiriyor! Türkiye ekonomisinin geleceğindeki terim Stagflasyon nedir

Türkiye'de yaşayan insanlar ekonomik krize dair her türlü terimin tüm detaylarını öğrenmeye devam ediyor. Uzman ekonomistler Türkiye ekonomisinin Stagflasyon sürecine gireceğini aktarıyor. Peki Stagflasyon nedir? İşte detaylar...

Türkiye ekonomisi özellikle son 5 yıldır ciddi kriz içerisinde debeleniyor. Bu krizin yükünü çeken ise dar gelirli vatandaşlar oluyor. Evine ekmek götürmeye çalışan emekçi halk, özellikle son zamanlarda birbirinden farklı ekonomik terimler duymaya devam ediyor. Uzmanlar Stagflasyon sürecinin kapıda olduğuna dikkat çekerken bu yeni terimin ne anlama geldiği ise oldukça merak ediliyor.

Stagflasyon, ekonomide durgunluk ve yüksek enflasyonun aynı anda yaşanması durumudur. Bu durum genellikle yüksek işsizlik oranları ve hızla artan fiyatlarla karakterizedir.

İŞSİZLİK ARTIYOR

Türkiye'de son verilere göre işsizlik oranı artmış durumda. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, Haziran ayında işsizlik oranı bir önceki aya göre %0,7 puan artarak %9,2'ye yükseldi. Aynı dönemde sanayi üretiminde de bir daralma gözlemleniyor. Mayıs ayında başlayan daralma Haziran ayında hızlanarak aylık bazda %2,1 ve yıllık bazda %4,7 oranında gerçekleşti. Bu, yıllık bazda sanayi üretiminde 16 ayın en büyük düşüşü olarak kaydedildi.

ENFLASYON ATEŞİ DÜŞMÜYOR

Temmuz itibarıyla yıllık enflasyon ise baz etkisiyle bir miktar düşüş göstermiş olsa da %61,78 olarak devam ediyor. Bu yüksek enflasyon oranı, fiyatların hızla yükselmesine ve ekonomik sıkıntıların derinleşmesine neden oluyor.

Ekonomi Haberleri