Ev alacaklar dikkat: Konut fiyatlarında rüzgar tersine döndü

Haziran ayı konut satışlarına ilişkin yapılan bir araştırma çarpıcı bir detayı gözler önüne serdi. Araştırma sonucu vatandaşların yüksek fiyatlardan konut alımına yanaşmadığı ve bununda konut fiyatlarında düşüşe neden olduğu ortaya çıktı.

Pandemiden sonra fahiş düzeyde artışa geçen konut fiyatları, günümüzde artık vatandaşların satın almasının imkansızlaştığı bir haddeye gelmiş durumda. Geçtiğimiz Haziran ayında sahibinden.com ve Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) işbirliğiyle gerçekleştirilen bir araştırma, reel konut satış fiyatlarında geçen yılın aynı ayına göre belirgin bir düşüş yaşandığı gözlemlendi.

Araşrıma sonucu hazırlanan rapora göre, ülke genelindeki farklı seyirlere rağmen reel satış fiyatlarında düşüş eğilimi sürüyor.

REEL SATIŞ FİYATLARINDA GERİLEME

Geçtiğimiz ay reel konut satış fiyatlarındaki yıllık düşüş Türkiye geneli yüzde -22,4 olarak gerçekleşti.

Üç büyükşehirdeki gerileme oranı ise dikkat çekti. Buna göre İstanbul'da konut satışlarındaki gerileme yüzde -23,8 olarak gerçekleşirken, bu oran İzmir'de yüzde -21,1, Ankara'da ise yüzde -20,1 olarak gerçekleşti. Bu düşüş, konut alıcıları için cazip fırsatlar sunarken, gayrimenkul sahipleri ve yatırımcılar için endişe kaynağı olmayı sürdürüyor.

Reel konut fiyat endeksi, Mayıs ayına kıyasla 0,02 puanlık sınırlı bir azalışla Haziran ayında 166,1 seviyesine gerilerken, Mayıs ve Haziran aylarındaki enflasyon oranı ve cari konut fiyat artış oranının yüzde 1,6 ile aynı düzeye yakın olması, reel fiyatlardaki azalışı sürdüren temel faktörlerden biri olarak dikkat çekiyor.

İstanbul'da reel konut fiyat endeksi 162,4, Ankara'da 185,7 ve İzmir'de 174,5 oranında geriledi. İstanbul ve Ankara'da endeksin azalması, İzmir'de ise 1,5 puanlık artış dikkat çekici. Ancak, genel olarak reel konut satış fiyat endeksi son 12 aydır düşüşünü sürdürmekte.

Ekonomi Haberleri