Euro/Dolar Paritesi Marttan Beri En Yüksek Seviyede!

Avrupa Birliği üyelerinin ortak para birimi Euro, dolar karşısında keskin bir yükseliş sergileyerek, haziran sonundan bu yana artış trendini sürdürdü. Euro/dolar paritesi TSİ 12.51 itibarıyla %0,32 yükselerek 1,093 seviyesine ulaştı bu mart ayından beri en yüksek seviyesi olarak kaydedildi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), 16 Temmuz'da referans kuru olarak 1,0902 dolar belirlemişti. Analistler, ABD'de enflasyonun haziran ayında belirgin şekilde düşmesinin ardından Fed'in faiz indirme olasılığının arttığını ve bu durumun doları diğer para birimleri karşısında zayıflattığını belirtti.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın 15 Temmuz'daki açıklamaları, piyasalarda faiz indirim beklentilerini güçlendirdi ve Bankanın yıl sonuna kadar en az iki kez faiz indireceği öngörüsü ortaya çıktı. ECB ise 5-6 Haziran tarihlerinde beş yıl aradan sonra faiz indirimi yaparak üç temel politika faizini 25 baz puan düşürmüştü. ECB'nin faiz kararı yarın açıklanacak olup, piyasaların faizlerde yeni bir indirim adımı beklediği belirtiliyor.

Euro Bölgesi'nde haziranda enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek enflasyonun %2,9 olarak yüksek seviyede kaldığı açıklandı. Analistler, ABD ve Euro Bölgesi para politikaları açısından Euro'nun güçlü ve doların zayıf seyretmesi için çeşitli faktörlerin olduğunu vurgulayarak, döviz opsiyon piyasalarındaki yatırımcıların ECB toplantısına yönelik pozisyonlarını bu doğrultuda konumlandırdıklarını ifade etti.

Ekonomi Haberleri