Laleli Sanayici ve İş İnsanları Derneği (LASİAD) Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca, ticaretin yüzde 50 ila 60 oranında düşüş gösterdiğini belirterek, "İyice düşen işler yüzünden bölge esnafı artık dükkan kiralarını ödeyemez hale geldi. Bunun doğal sonucu da kapanmalar." dedi.
Eyyüpkoca, "Bu sadece Laleli'de değil Merter, Osmanbey ve Bayrampaşa'da da durum aynı. Rusya ile daha önce uçak krizi yaşamıştık ama bu sadece o ülke özelinde ticarette yavaşlamaya neden olmuştu. Bugün ise durum öyle değil. Bölgemizde İran, Libya ve Lübnan pazarları tedirginlik yaşıyor." ifadelerini kullandı.
Laleli'de ihracat yarıya düştü
Laleli'de Rusya ve Ukrayna'dan yapılan ihracat son bir yılda yarıya düştü. 2022'de bu ülkelerin toplam ihracattaki payı yüzde 70'lerdeyken, bu oran 2023'te yüzde 40'lara kadar geriledi.
Kriz nedeniyle Laleli'de kapanan dükkan sayısı da artmaya başladı. LASİAD Başkanı Eyyüpkoca, dükkan boşaltmaların devam edeceğini belirterek, "Eğer önlem alınmazsa Laleli'de bulunan dükkanların yarısı boşalabilir." diye konuştu.
Krizden etkilenen sektörler
Krizden en çok etkilenen sektörler arasında tekstil, hazır giyim, konfeksiyon, deri ve ayakkabı sektörleri yer alıyor. Bu sektörlerde faaliyet gösteren firmalar, ihracatta yaşanan düşüş nedeniyle büyük sıkıntı yaşıyor.
Kriz nedeniyle birçok firma, işçi çıkarmak zorunda kaldı. Bazı firmalar ise faaliyetlerini durdurmak üzere.
Kriz nedeniyle İstanbul'un ticaret merkezi konumundaki Laleli'de büyük bir durgunluk yaşanıyor. Esnaf, krizin bir an önce sona ermesini ve işlerin düzelmesini bekliyor.