Erken emeklilikte yeni formül: Detayları tek tek açıklandı

Erken emeklilik hayali kuranlar için yeni yöntem ortaya çıktı. Doğum ve askerlik borçlanması gibi yöntemlerle başvuru yapan emekliler primlerini 100-150 bin TL'ye çıkartabiliyor.

Emeklilik prim günü eksik olanlar, Sosyal Güvenlik Kurumu'na hizmet borçlanması yaparak gün satın alabiliyorlar. En bilinen yöntemler ise askerlik ve doğum borçlanması olarak karşımıza çıkıyor.

Memurlar ise aylıksız izin süreleri, doktora ve uzmanlık eğitim süreleri, avukatlık staj süreleri, grev ve lokavtta geçen süreler ile hekimlerin fahri asistanlık süreleri için de hizmet borçlanması yapılabiliyor.

HESAPLAMA NASIL YAPILIYOR?

SGK'ya yapılan hizmet borçlanmalarında prime esas kazanç tutarı kişilerin tercihlerine bağlı olarak belirleniyor. Bu tutar, brüt asgari ücret ile 7,5 katı arasında değişiyor ve prim tutarı belirlenen kazancın yüzde 32'si üzerinden hesaplanıyor.

ASKERLİK BORÇLANMASI

2024 yılından itibaren, bir gün için ödenmesi gereken prim tutarı en az 213,36 TL, en fazla ise 1.600,20 TL'dir. 18 ay askerlik yapmış bir kişi, bu süreyi borçlanmak istediğinde en düşük kazanç üzerinden 2024 yıl sonuna kadar toplamda 115.214,40 TL ödeme tapmak zorundadır.

DOĞUM BORÇLANMASI

Kadınlar, her çocuk için doğumsan sonra 2 yaşına kadar olan süreyi borçlanabilir. Toplamda üç çocuklu biri her biri 2 yıl olmak üzere 6 yıka kadar borçlanma yapabilir. 2024 yılında bir çocuk için doğum borçlanması yapmanın maliyeti 153.619,20 TL'yi aşmaktadır.

ÖDEMENİN TAMAMI NASIL KAZANÇA DÖNÜŞÜR?

SGK’ya yapılan borçlanmalar, gelir vergisi matrahından indirilebilir. Askerlik ve doğum borçlanmaları da dahil tüm hizmet borçlanmalarında ödenen primler, gelir vergisi matrahından düşürülebilir. Vergi indirimi hakkından yararlanmak için borçlanmanın sigortalı olarak çalışırken yapılması gerekir. Vergi indiriminden faydalanmak için ödeme belgesinin işyerine teslim edilmesi gerekir. Belge teslim edildiği aydan itibaren, ödeme tutarının tamamı kazançtan düşürülür.

Örneğin, bir çocuk için 720 gün doğum borçlanması yapan ve yüzde 27 vergi diliminde yer alan bir kadın, 153.619,20 TL ödemesi üzerinden 41.478 TL vergi indirimi alabilir.

KİMLER VERGİ TALEBİNDEN YARARLANABİLİR?

Beş yıl içinde vergi indiriminden yararlanmamış kişiler, vergi düzeltme talebi ile geçmişe dönük indirim hakkından faydalanabilirler. Ancak vergi düzeltme talebinde bulunabilmek için borçlanma yapıldığı tarihte ve talep başvurusunda bulunduğu tarihte sigortalı olarak çalışıyor olmak gerekir. Vergi düzeltme talebi, işyeri tarafından vergi dairesine bildirilir. Emekli olduktan sonra beş yıl içinde çalışmaya başlayan kişiler de vergi indirimi hakkından yararlanabilirler.

Ekonomi Haberleri