Erdoğan 'Hayalim' Demişti Şimdi Pazarlık Masasında!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “hayalim” dediği şehir hastaneleri satış masasında. Uğruna köklü sağlık kurumları kapatılan, “hasta garantisiyle” bütçeye yük olan bir şehir hastanesinin Körfez sermayesine satışı için görüşmelere başlandı.

Körfez sermayesine şehir hastanesi satışı tartışılıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "hayalim" dediği şehir hastaneleri, uğruna köklü sağlık kurumları kapatılan ve "hasta garantisiyle" bütçeye yük olan bir model olarak eleştiriliyor. Bu hastanelerden birinin Körfez sermayesine satışı için görüşmelerin sürdüğü açıklandı.

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu, Bloomberg'e yaptığı açıklamada, 22 şehir hastanesinden birinin Körfezli bir Arap yatırımcıya satışı konusunda görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Dağlıoğlu, diğer şehir hastanelerinin de satışının gündemde olduğunu ifade etti.

Bu açıklama, sağlık camiasında ve kamuoyunda tartışmalara neden oldu.

TTB: Açıklık getirilsin

Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından yapılan açıklamada, kamu-özel ortaklığında tümüyle satış yapılamayacağına dikkat çekildi. Açıklamada, "Sağlık hizmetinin kamusal bir hizmet olduğu göz önünde bulundurularak, şehir hastanelerinin satışının kamu yararına olmadığı ve halkın sağlık hakkının tehlikeye atılacağı değerlendirilmektedir" denildi.

Açıklamada, satış konusunda şeffaflık ve hesap verebilirlik talep edilerek, "Hangi hizmetlerin ve ne kadar süreyle satılacağının açıklanması, satış gelirinin nereye harcanacağının belirlenmesi ve bu süreçte kamuoyunun bilgilendirilmesi gerekmektedir" ifadelerine yer verildi.

Sağlık-Sen: Dışa bağımlılığı artırır

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İşyeri Temsilcisi Kubilay Yalçınkaya da satışın dışa bağımlılığı artıracağını belirterek, "Bakanlık şehir hastaneleri yataklarını kamu yatağı artışı gibi gösterse de biz buraların kiracısıyız ve hizmet bedelini ödüyoruz. Yatırım programı, karadeliği gösteriyor" dedi.

Yalçınkaya, şehir hastanelerinin işletmesinin değiştirilmesinin ancak bakanlığın onayıyla gerçekleşebileceğini belirterek, "Bakanlığın onay vermesi, kamu içerisindeki özel ağırlığını artırdığı gibi dışa bağımlılığı artırıyor. 2017-2024 arasında şehir hastanelerine Sağlık Bakanlığı'nın hemen hemen bir yıllık ödemesine denk ödeme yapılmış. Ciddi bir yatırım varken bunları daha fazla kaynak için bir Arap firmasına bağımlı hale getirmek sıkıntılı bir durum" değerlendirmesinde bulundu.

Yalçınkaya, "Buralardaki yatırımın bir kısmının özkaynak olması gerekiyor. Tamamen yabancı kaynak olması kamu-özel ortaklığının doğasına aykırı. Ne kadarı, ne kadar süreye satılıyor?" sorularını yöneltti.

Sağlık Bakanı Koca: Karadelik oluşturmuyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise şehir hastanelerinin karadelik oluşturmadığını belirterek, "Şehir hastaneleri, kamusal sağlık hizmetlerini daha etkin, daha verimli ve daha hızlı sunmak amacıyla hayata geçirilmiş bir projedir. Bu hastaneler, vatandaşımıza daha kaliteli sağlık hizmeti sunmak için inşa edilmiştir" dedi.

Koca, şehir hastanelerinin bütçeye yük olduğu yönündeki eleştirilere ise, "Şehir hastaneleri, kamuya yıllık 10 milyar lira tasarruf sağlıyor. Bu tasarruf, şehir hastanelerinin işletme maliyetlerinden kaynaklanmaktadır" yanıtını verdi.

Ekonomi Haberleri