16 Ocak'ta SSK ve Bağ-Kur emeklisine yapılacak maaş zammını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2024 yılını 'emekliler yılı' ilan etmiş ve Temmuz ayı itibarıyla yıllardır uygulanan emekli maaş hesaplama sisteminde değişikliğe gidileceğini belirtmişti.
Aynı açıklamada en düşük emekli maaşının 10 bin liraya yükseltildiği belirtilirken, gelen tepkilerin ardından Temmuz ayında planlanan değişiklik erkene çekilerek, SSK ve Bağ-Kur emeklisinin zam oranı memur emeklisiyle eşitlendi ve yüzde 49.25'e yükseltildi.
15 YILLIK 'REFAH PAYI' UYGULAMASI KALDIRILACAK
Yapılan açıklamada Temmuz ayı itibarıyla, memur ve memur emeklisinin zam oranında hesaplanan toplu sözleşme farkının aynı şekilde SSK ve Bağ-Kur emeklileri için de geçerli olacağı aktarılırken, bu açıklama ile emeklilere 2009 yılından beri kesintisiz olarak ödenen refah payına artık son verileceği ortaya çıkmıştı.
Erdoğan tarafından yeni sistem için her ne kadar Temmuz ayı işaret edilmiş olsa da, tepkilerin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın söz konusu değişikliğin Ocak ayı maaşlarına yansıtıldığını duyurması, 31 Mart seçimleri öncesinde yapılması muhtemel zam için kulisleri hareketlendirdi.
Geçtiğimiz yıl, 14 Mayıs seçimlerinden önce en düşük emekli maaşını 5 bin 500 TL'den 7 bin 500 TL'ye yükselten hükümet, aynı hamleyi bu Mart ayında tekrarlamaya hazırlanıyor. Yapılacak zam oranının ise yalnızca en düşük emekli maaşına mı yoksa tüm emeklilere mi verileceği bilinmiyor.
Ancak oransal bir artışa gidilmesi halinde, statü farkı olmaksızın SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensuplarının tamamına aynı oranda artış yapılmasına kesin gözüyle bakılmakta.