Enflasyonda piyasa tahminlerini altüst eden gerçek!

Reel sektörün enflasyon tahminleri, finansal piyasaların tahminlerinden daha isabetli çıkıyor. Son 10 yılda Türkiye'de reel sektörün tahminleri piyasayı geride bıraktı.

Ekonomist Hakan Kara, Twitter'da (X) yaptığı paylaşımlarda reel sektör ve finansal piyasaların enflasyon tahminleri arasındaki ayrışmaya dikkat çekti.

Kara'ya göre, piyasalar duyduğuna, reel sektör ise gördüğüne inanıyor. Reel sektörün tahminleri, son 10 yılda finansal piyasalara göre daha başarılı görünüyor.

Bu tartışma, Hakan Kara'nın tweetine yanıt veren Burak Saltoglu’nun geçmiş tahmin performanslarına yönelik sorusuyla başladı.

Kara, bir öğrencisinin yaptığı araştırmaya atıfta bulunarak, reel sektör tahminlerinin 2021 öncesi ve sonrası dönemlerde ortalamada piyasadan daha isabetli olduğunu belirtti.

Saltoglu, Merkez Bankası’nın (TCMB) bu tahminlerin doğruluk oranını karşılaştırdığını tahmin ettiğini ifade ederken, Kara, diğer ülkelerde piyasaların daha başarılı olduğunu ancak Türkiye’de reel sektörün tahminlerinin genellikle daha isabetli olduğunu vurguladı. Kara, özellikle dezenflasyon dönemlerinde reel sektör tahminlerinin piyasanın üstünde kaldığını ekledi.

Ekonomi Haberleri