Enflasyonda kritik hafta: Doğalgaz zamlı güncelleme!

Türkiye’nin ağustos ayı enflasyon verisi açıklanıyor. Beklentiler büyük, özellikle doğalgaz zammı sonrası gözler piyasalarda.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) gelecek hafta ağustos ayı enflasyon verilerini açıklayacak. Özellikle konutlarda kullanılan doğalgaza yapılan zammın, enflasyon rakamlarını nasıl etkileyeceği merak konusu. Piyasa uzmanları, bu zammın aylık enflasyona 0,65 puan ekleyeceğini öngörüyor.

AYLIK VE YILLIK BEKLENTİLER NASIL?

Reuters’ın anketine göre, ağustos ayında Tüketici Fiyatları Endeksi’nin (TÜFE) yüzde 2,64 artması bekleniyor. Yıllık enflasyonun ise baz etkisiyle yüzde 52,2 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor. Ekonomistler, yıl sonu tahminlerinde ise yüzde 42,95 seviyesini işaret ediyor.

DOĞALGAZ ZAMMI ETKİSİYLE ENFLASYON YÜKSELİYOR

Ağustos ayında yapılan doğalgaz zammı, enflasyon rakamlarına doğrudan etki yapacak. Uzmanlar, bu zammın TÜFE’de önemli bir paya sahip olduğunu belirtiyor.

MERKEZ BANKASI’NIN BEKLENTİSİ NE?

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, temmuz ayında enflasyonun geçici olarak yükseldiğini, ancak sıkı para politikası duruşunun devam edeceğini belirtti. TCMB, ağustos ayı için enflasyonda gıda fiyatlarındaki düşük seyrin etkisiyle bir yavaşlama öngörse de, bu hafta açıklanacak rakamlar büyük önem taşıyor.

Ekonomi Haberleri