Merkez Bankası Başkanı'ndan faiz indirimi mesajı!

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan yıl sonu enflasyonu raporunu açıkladı. Karahan'ın sunumundan ilginç ayrıntılar ortaya çıktı. Karahan faiz indirimi konusunda mesaj verdi.

Piyasaların gözü Merkez Bankası'nın enflasyon raporunda. Başkan Fatih Karahan'ın sunumunun basın toplantısı kısmında merak edilen faiz indirimi konusunda mesaj çıktı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, 'Enflasyon Raporu 2024-III' sunumunu gerçekleştiriyor.

TCMB Başkanı Karahan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

* Dezenflasyon süreci öngördüğümüz gibi başladı, kredi büyümesindeki yavaşlama ise belirginleşti. Gelişmiş ülkelerden bazılarının faiz indirim sürecine başladığını görüyoruz.

* Bir önceki rapor döneminden bu yana değişmeyen tek unsur para politikasındaki kararlı duruşumuz.

* Sıkı para politikası duruşumuz sonucunda kredi büyümesindeki yavaşlama son dönemde belirginleşti.

* Enflasyonun ana eğiliminde yavaşlama sürüyor. Tüketici enflasyonu öngörülen tahmin aralığının içinde seyretti. Enflasyonun ana eğilimindeki yavaşlama öngörülerle uyumlu seyretti.

* Temmuz ayında çekirdek göstergelerdeki yükseliş manşete kıyasla sınırlı oldu. Dezenflasyon sürecinde hizmetlerde yavaşlama gecikmeli olarak ortaya çıkmaktadır.

* Yıl sonu enflasyon tahminleri 2024 için yüzde 38, 2025 için yüzde 14 ve 2026 için yüzde 9 olarak koruduk.

* Mart ayının ilave parasal sıkılaştırması yurt içi ve yurt dışındakilerin Türk lirasına olan güvenini artırdı ve rezervlere olumlu yansıdı. 31 Temmuz itibarıyla TCMB tarafıyla svap bakiyesini sıfıra indirdik. 22 Mart ile 2 Ağustos arasındaki brüt rezervler 26,5 milyar dolar artış gösterirken net döviz pozisyonumuz 93,1 milyar dolar oldu. 2 Ağustos itibari ile brüt rezervimiz 150 milyar doların üzerine çıktı.

FAİZ İNDİRİMİ NE ZAMAN?

Enflasyon hedefi için gereken neyse yapmaya hazırız. Para politikasında sıkılığı sürdüreceğiz.

Uzun süre sıkı duruşu korumamız gerekecek. Bu demek değil ki faiz bu süreçte inmeyecek. Faiz indirim döngüsüne girildiği zaman da sıkı duruş korunabilir."

Ekonomi Haberleri