En düşük emekli maaşı artıyor

En düşük emekli maaşının 12.500 TL'ye çıkarılmasını öngören Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Meclis'te kabul edildi. Böylece en düşük emekli maaşı artıyor. Ayrıca temmuz ayı için de 2.500 TL fark ödemesi yapılacak.

Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Teklifle en düşük emekli maaşı 12 bin 500 lira yükseltildi. Yapılan düzenlemeden 3 milyon 703 bin 788 emekli yararlanacak.

En düşük emekli maaşı 12.500 TL'ye çıkarılırken, temmuz ayı için de 2.500 TL fark ödemesi yapılacak. Bu artıştan yaklaşık 3,7 milyon emekli yararlanacak.

DUL VE YETİM AYLIKLARI DA ARTIYOR

Sadece emekli maaşları değil, dul ve yetim aylıkları da 12.500 TL'ye yükseltilerek vatandaşların yaşam standartlarının yükseltilmesi hedefleniyor.

Bu düzenlemeyle birlikte vergilerde de önemli değişiklikler yapılıyor. İşte öne çıkan başlıklar:

Yurt dışı çıkış harcı arttı: Yurt dışı çıkış harcı 150 TL'den 500 TL'ye yükseltildi.
Küresel şirketlere vergi: Küresel şirketlerin Türkiye'deki kazançlarından yüzde 15 vergi alınacak.
Kamu özel işbirliği şirketlerinden alınan vergi arttı: Bu şirketlerden alınan vergi oranı yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltildi.
Kayıt dışılıkla mücadele güçlendirildi: Doktorlar, diş hekimleri gibi serbest meslek sahiplerinin gelirleri daha sıkı denetlenecek. Kayıt dışı çalışanlara kesilecek cezalar artırılacak.

Elektronik ticarette vergi kesintisi: Elektronik ticaret platformlarında yapılan ödemeler üzerinden vergi kesintisi yapılacak.
Bazı tütün ürünlerine vergi zammı: Bazı tütün ürünlerine uygulanan vergi oranları artırılacak.
Kısa vadeli sigorta prim oranları: Bu oranlar Cumhurbaşkanı kararıyla yüzde 1,5 ile yüzde 2,5 arasında belirlenecek.

BÜTÇEYE ETKİSİ

Bu düzenlemelerin bütçeye maliyeti yaklaşık 33,2 milyar lira olarak öngörülüyor.

Ekonomi Haberleri