Prim gün sayısı ya da yatırılan tutar fark etmeksizin, Türkiye'de milyonlarca emekli en düşük emekli maaşında eşitlenmiş durumda.
Halihazırda 16 milyonu aşan emeklilerin 13 milyona yakını asgari ücretin altında aylık alırken, 6 milyon emekli ise en düşük maaş olan 10 bin lira ile hayatını geçirmeye çalışıyor.
Emeklilerin hükümete yönelik aylardır talep ettiği ve en düşük maaş alan emekliler arasında prim farkına dikkat edilmesini içeren düzenleme, iktidar kulislerinde konuşulanlara göre yeniden gündeme alınmış durumda.
EMEKLİLERİN KÖK MAAŞLARI DEĞİŞECEK
16 Ocak'ta açıklanan emekli zammı başlangıçta SSK ve Bağ-Kur için yüzde 42.77 olarak belirtilse de, tepkilerin ardından zam tutarı tüm emekliler için yüzde 49.25'e çıkarılmıştı.
Ancak bu artışın kök maaşlara yapılması, geçtiğimiz yıl 7 bin 500 TL olan en düşük emekli maaşının yalnızca 2 bin 500 lira artarak 10 bin liraya çıkmasına neden olmuştu. Bu durum emeklilerin büyük tepkisini çekerken, iktidar kök maaş sorununun önüne geçebilmek için yapacağı yeni yasal düzenleme ile emeklilerin kök maaşlarında da asgari sınırı 10 bin liraya yükseltecek.
Bu rakam, sigortalı çalışma süresi ve prim ödemeleri gibi faktörlere bağlı olarak daha da artabilecek.
EMEKLİ OLUNAN YAŞ, ALINACAK MAAŞI BELİRLEYECEK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2024'ü "emekli yılı" ilan etmesiyle birlikte, üzerinde durulan formüllerden biri, vatandaşın emekli olduğu yaşa göre taban aylığın belirlenmesi olacak.