En Çok İhracat Yapılan O Ülke Türkiye'den En Fazla Dondurulmuş Tavuk Eti, Gofret ve Waffle Aldı!

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) tarafından açıklanan verilere göre, tarım, gıda ve içecek sektörü dış ticarette artış gösterdi. İhracat yükselirken, ithalat düştü. Öne çıkan ürünler ve pazarlar belirlendi.

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF), Türkiye İstatistik Kurumunun dış ticaret verilerini temel alarak hazırladığı TGDF Dijital Veri Paneli'nin mart sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.

İHRACATTA ARTIŞ, İTHALATTA DÜŞÜŞ

Ocak-Mart döneminde tarım, gıda ve içecek sektörünün ihracatı yıllık bazda yüzde 8,42 artarak 7,01 milyar dolara yükseldi. İthalat ise yüzde 19,38 düşüşle 4,8 milyar dolara geriledi. Bu dönemde sektörün dış ticaret fazlası ise yüzde 334,5 artışla 51 milyon dolardan 2,21 milyar dolara yükseldi.

İHRACATTA ÖNE ÇIKAN ÜRÜNLER

İlk çeyrekte ihracatta en yüksek değere sahip ürünler incelendiğinde, un 388,8 milyon dolarla ilk sırayı alırken, onu 361,9 milyon dolarla fındık içi ve 220,6 milyon dolarla makarna takip etti.

Irak’ta un, dondurulmuş tavuk eti, gofret ve waffle; Almanya’da fındık içi, ambalajlı fındık ve fındık püresi; Rusya’da mandalina, alabalık ve domates öne çıktı.

İTHALATTA DÜŞÜŞ

İthalatta ise buğday 536,2 milyon dolarla en çok ithal edilen ürün oldu. Buğdayı 441 milyon dolarla soya fasulyesi ve 296,1 milyon dolarla ham ayçiçeği yağı izledi. Mart ayında ise ithalat buğdayda yüzde 46,2, ham ayçiçeği yağında yüzde 33,6 ve soya fasulyesinde yüzde 6,2 azaldı.

İHRACATTA IRAK ÖNE ÇIKTI

Ocak-Mart döneminde Irak, 924 milyon dolarlık ihracat ile en çok tercih edilen pazar oldu. Almanya 503 milyon dolarla ikinci sırada yer alırken, Rusya 397 milyon dolarla üçüncü sırayı aldı. İthalatta ise Rusya 868 milyon dolarlık ithalat ile başı çekti.

EN FAZLA İHRACAT ŞEKER VE ŞEKERLİ MAMULLERDEN

Ocak-Mart döneminde en fazla ihracatı 816 milyon dolarla şeker ve şekerli mamuller sektörü gerçekleştirdi. İthalatta ise hayvan yemi 1 milyar 331 milyon dolarlık ithalat ile zirvede yer aldı.

TGDF'nin verilerine göre, tarım, gıda ve içecek sektörü dış ticaretteki performansını artırarak, uluslararası alanda rekabet gücünü sürdürmekte.

Ekonomi Haberleri