Bugün AKP Kongresi'nde Cumhurbaşkanı bu defa dolarınızı bozun demeyerek söylemini değiştirerek "Dövizini ve altını olan vatandaşların çeşitli finans araçlarına yatırarak ekonomiye ve üretime kazandırmalarını istiyorum" dedi.
Emin Çapa, Erdoğan her dövizini bozun çağrısı yaptığında vatandaşların koşarak dolar aldığına dikkat çekti. Çapa, "Dolara yatırım yapanlar yaya kalabilir" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'a güvenip dövizini bozduranların nasıl yaya kaldığını anlattı.
Emin Çapa'nın grafiklerle yaptığı açıklamalar şöyle:
"Bir siyasetçi halkına dönüp de dolarlarınızı bozun, Türk lirasına güvenin, kendi paranıza güvenin diyorsa, bu söylediklerinin gereklerini yerine getirmek zorundadır. Çünkü ona güvenip dolarını eurosunu bozanlar yaya kalmamalıdır. Bugüne kadar Recep Tayyip Erdoğan ne zaman dövizinizi bozun dediyse ona inananlar yaya kaldılar.
"Bu kez bozdurun diyemedi"
Bunu neden bugün söylüyorum. Çünkü bugün AKP Kongresi'nde Cumhurbaşkanı bu defa dolarınızı bozun diyemedi. Niye diyemedi, çünkü böyle derse "Daha önce sana güvendik. Bozduk, şimdi zarardayız" diyecekler. Bunun için "Dövizini ve altını olan vatandaşların çeşitli finans araçlarına yatırarak ekonomiye ve üretime kazandırmalarını istiyorum" dedi. Hangi finans araçlarına yatıracaklar acaba? Mesela sıfırlamaya çalıştığınız faize mi? Ayasofya İmamı'nın talimatları üzerine 1 ile 0 arasında olması gerektiğini öğrendiğimiz faize mi götürecekler? Hangi finansal araçlar onlar? Gerçekten meraktayım bir ekonomi habercisi olarak...
"Erdoğan her bozun dediğinde, neler oluyor, onları anlatayım"
İlk bozun çağrısı 6 Mart 2015'de gelmişti. Dolar o zaman 2.62 lira olmuştu. Son çağrının yapıldığı bugün 24 Mart 20021'de dolar 7,95 lira.
Diyelim 1000 dolarınız var yastık altınızda. 6 Mart 2015'te Cumhurbaşkanı bozun dediğinde bozdunuz. 2 bin 622 lira aldınız. Peki bugün ne kadar 1000 dolarınız? 7 bin 950 lira...ne kadar zarardasınız Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı dinlediğiniz için? 5 bin 328 lira. Yüzde 203'lük bir zarar.
Halkımız acaba Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı dinledi ve yaya kaldı mı? Yoksa Cumhurbaşkanı yine dövizleri bozdurun diyor, yastık altımıza yine göz dikti deyip gidip döviz alalım mı diyor?
Cumhurbaşkanı ilk çağrıda bulunduğunda 6 Mart 2015'te bankalarda 153,4 milyar dolar bulunmaktaydı. 12 Mart 2021 tarihinde ise bu rakamın 293.4 milyar dolara çıktığını görüyoruz.
Yani o arada Cumhurbaşkanı 4 defa çağrı yaptı, halkımız her çağrı sonrası koşarak gidip döviz almış. 106 milyar dolar daha alınmış...Erdoğan'ın diğer çağrılarında neler yaşandığını anlatmıyorum. Çünkü daha önce anlattı. İsteyenler arşiv görüntülerini izleyebilir... "