Emekliye tek maaş mı geliyor! SGK Uzmanı Açıkladı

TÜİK enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından milyonlarca emeklinin maaş tablosu da belli oldu. Kök maaş hesabı nedeniyle bazı emekliler zamdan yararlanamayınca en düşük maaş 12 bin 500 liraya yükseltildi. SGK Uzmanı emeklileri korkutan senaryoyu açıkladı.

Milyonlarca emeklinin gözü kulağı temmuz ayında gelecek zamlı maaşlardaydı. SSK ve Bağkurlu emeklilere yüzde 24.73, memur emeklilerine ise yüzde 19.31 oranında maaş zammı yapıldı. Kök maaşı düşük olan emekliler ise bu zamdan etkilenemeyince hükümet bir adım daha attı. En düşük emekli aylığı 12.500 liraya çıkarıldı.

SGK Uzmanı Emin Yılmaz kök maaşlara dair dikkat çekici bir gündemi dile getirdi.

"KÖK MAAŞ DÜZENLEMESİ OLMAZSA..."

Yılmaz, "Bununla alakalı yasa koyucu da bir toplantı yapıp geçtiğimiz günlerde yasa teklifi şeklinde buradaki 10.000 liralık kısmı 12.500 liraya yükseltmek amacıyla meclis süreci başlamış oldu. Eğer buradaki kök aylıkla ilgili özel bir çalışma yapılmadığı takdirde bizim bir sonraki dönemimiz olan Ocak 2025 döneminde tabiri caizse kelebek etkisi veya bununla alakalı tekrarlanan süreçte aynı senaryo yeniden gündeme gelebilir. " dedi.

HERKES TEK MAAŞ MI ALACAK?

Yılmaz şu ifadeleri kullandı:

"Yani sürekli kök aylıklara müdahale edilmeyip de taban aylık dediğimiz 10.000 liradan 12.500 liraya çıkarılmasıyla alakalı bu süreç için risk var. Bütün emeklilerimiz belli bir noktada maaşlarının birleşme ve herkesin tek emekli aylığı alma riskine ulaşması söz konusu olabilir.

"KÖK MAAŞ SORUNU ÇÖZÜLMEZSE BAZI SIKINTILAR OLABİLİR"

"Burada siz eğer 3.600 günden de emekli olsanız veya Bağ-Kur'lu olup da 9.000 günden de emekli olsanız asgari ücret üzerinden sürekli prim ödüyorsanız, dolayısıyla buradaki taban aylığa talim etmek zorunda kalabilirsiniz. O yüzden ivedilikle çok aylık sorunun çözülmesi lazım. Kök aylık sorunu çözülmediği takdirde toplum içerisinde özellikle emeklilerimiz içerisinde en alttaki dar gelirli emeklerimizle ilgili bazı sıkıntılar olabilir diye söyleyebiliriz."

Ekonomi Haberleri