Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kütahya mitingindeki konuşmasında CHP lideri Özgür Özel’in emeklilere seyyanen 7 bin TL zam yapılması çağrısına cevap vermişti.
Erdoğan en düşük emekli maaşının 10 bin TL olmasının yeterli olmadığını kabul etmiş Özel’in önerdiği zammın ise 11 trilyon liralık bütçeye 1,4 trilyon lira yük getireceğini söylemişti.
Erdoğan, Özel’in teklifine ilişkin, “Onlar sadece istismar ve bozgunculuk peşinde koşuyor. Ne ülke ne millet ne de emeklilerimiz umurlarında” demişti.
Kulislerde ise zam beklentisi sürüyor. 31 Mart yerel seçimlerinde Erdoğan'ın emeklilere bir sürpriz açıklayapı açıklamayacağı ise belirsizliğini koruyor.
İktidara yakın Sabah gazetesi emekliye 7 maddelik bir destek paketinin gündemde olduğunu yazdı.
Habere göre TBMM'de önümüzdeki dönemde emeklilik yasası ile önemli düzenlemeler gündeme gelecek. İktidara yakın medyaya yansıyan kulis haberine göre 7 maddelik destek paketinin detayları belli oldu.
Emekli destek paketinin zamanlamasının ise seçim sonrasına denk gelmesi dikkat çekti.
Habere göre Nisan ayında Meclis'in ilk gündemi emekliler olacak. Emekliler için öncelikli olarak gelirlerini artırıcı tedbirler ve indirimler planlanıyor. Konu üzerinde ilgili bakanlık ve kurumlarda kapsamlı çalışma başladı. Düzenleme Nisan ayında Meclis'in gündemine girecek.
İktidara yakın medyaya yansıyan haberlere göre; yer alan emekliler için yapılan çalışmanın detayları şöyle:
1- BELEDİYE HİZMETLERİNDE İNDİRİM: Bu çerçevede emekliler için yerel yönetimlerle yapılacak anlaşmalarla su faturalarında kesinti, ücretsiz veya düşük ücretli toplu taşıma, belediye tesislerinden öncelikli faydalanma gibi birçok konu ele alınacak. Burada emekliler belediyenin sunduğu tüm hizmetlerden ayrıcalıklı olarak ya indirimli ya da bedelsiz yararlanabilecek.
2- ENERJİ DESTEKLERİ: Özellikle düşük gelirli bireylerin yanı sıra tüm emeklilerin doğal gaz ve elektrik faturalarında indirim yapılması üzerinde çalışılıyor. Bu bağlamda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile yapılacak protokollerle emeklilerin bu masraflarını azaltıcı önlemler alınacak.
3- ULAŞIM DESTEĞİ: Belediyelerin sağladığı toplu taşıma dışında emeklilerin diğer ulaşım araçlarından da indirimli veya ücretsiz yararlanabilmesi için çalışmalar sürüyor. Bu noktada uçak ve tren biletlerinde emeklilere özel ayrıcalıklar sağlanacak. Bunun için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı devreye girecek ve çalışmalarını tamamlayacak.
4- KONUT DESTEĞİ: Özellikle büyük şehirlerde yaşayan emeklilere kira yardımları da düşünülüyor. Düşük gelirli emeklilerden başlayarak belirli miktarlarda kira desteği sağlanacak. Bu konuda yerel yönetimler de harekete geçecek. Büyükşehirlerde bu destek miktarının daha yüksek olması planlanıyor. Böylece emeklilerin kira masraflarının bir kısmı karşılanacak.
5- FİNANSAL DESTEK: Bu kapsamda bankalarla yapılacak anlaşmalarla emeklilere banka hizmetlerinde ayrıcalıklar sağlanacak. Kamu bankalarının yanı sıra özel bankalar da bu sürece dahil olacak. Kredi erişimi, düşük faiz oranları, ücretsiz bankacılık hizmetleri, promosyon miktarlarının artırılması gibi konular ele alınacak.
6- TATİL DESTEĞİ: Tatil yapma imkanı bulamayan emekliler için kamu kurumlarının tesisleri açılacak. Böylece emekliler istedikleri bölgelerdeki kamu tesislerinde konaklama ve tatil yapma imkanına sahip olacaklar. Ayrıca turizm şirketleriyle yapılacak anlaşmalarla emeklilere özel kampanyalarla tatil bölgelerinde indirimli tatil imkanları sunulacak.
7- REFAH PAYI VE ASGARİ ÜCRET: Emekliler için uygulanan taban ücretteki artışlar gelecek dönem için yeniden belirlenecek. Bu artışlar öncesinde Temmuz ayında değerlendirilecek. Bütçe planlaması yapılacak. Ayrıca kök maaş düzenlemesi ve emekli maaşı hesaplama sisteminde değişiklikler üzerinde çalışılıyor.