Emeklilikte yüksek maaş almanın formülü. Püf noktasını uzmanı açıkladı. Gelecek parayı yıl yıl hesapladı

Türkiye’de bulunan milyonlarca çalışanın hayali, bir gün emekli olabilmek fakat gitgide artan enflasyon ve değişen ekonomik koşullar nedeniyle yaşam ve geçim mücadelesinin daha da zorlaşması birçok kişiyi emekli olsa da çalışmaya mecbur bırakıyor. “Emekliliği gelen ama çalışmayı sürdürenlerin gelecekte emekli maaşları yükselir mi?“ sorusunun cevabını uzmanı yıl yıl hesapladı.

Türkiye’de emekli olmayı hak eden fakat emekli olmayıp çalışmaya devam eden binlerce çalışan bulunuyor. Giderek derinleşen ekonomik kriz ve artan enflasyonun yurttaşların alım gücünü düşürmesi birçok kişinin emekliliği ertelemesine yol açıyor.

Mevcut maaşların, emekli maaşlarından yüksek olması da vatandaşların bu kararında etkili olurken bir başka sebep de emekliliğe hak kazanan kişilerden bazılarının emekli aylığını yükseltmek için çalışmaya devam etmeyi tercih etmesi oluyor. Emekliliği erteleyen birçok kişi dilekçe vermek yerine çalışmayı tercih ederken bu kararlarının gelecekteki emekli maaşlarına herhangi bir katkısının olup olmadığını merak ediyor.

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç, yazdığı yazıda, emekliliğe hak kazandıktan sonra çalışmaya devam ederek emekli aylığını yükseltmenin avantajlı olup olmadığını açıkladı.

EMEKLİLİĞİ ERTELEYİP ÇALIŞMAK AVANTAJLI MI?

Ahmet Kıvanç, toplamda 6471 prim günü ile EYT’den emeklilik hakkını kazanan okuyucusunun “Emekli olmayıp prim yatırmaya devam edip emekli maaşını yükseltmek mantıklı mı?” sorusunun cevapladı. Özgür B. isimli okuyucu, Kıvanç’a, sistemde emekli aylığının 32.000 TL göründüğünü ileterek “Emekli olduktan sonra aynı iş yerinde tazminat hakkım saklı kalmak suretiyle 55 yaşına kadar çalışma hakkım var. Şu an yaşım 45 ve işyerinden aldığım maaş ortalama 55.000 TL civarında. Emekli olmayıp prim yatırmaya devam edip emekli maaşını yükseltmek mi mantıklı yoksa emekli olup yatan maaşa hiç dokunmadan birikim yapmak mı?” sorusunu yöneltti.

Kıvanç ise, emekliliği erteleyerek prim yatırmaya devam etmenin avantajının olup olmadığına yönelik olan bu soruyu, “Bu sorunun cevabı herkes için farklıdır. Ancak, basit matematik hesabı yaparak hangisinin avantajlı olduğunu yaklaşık olarak tespit etmek mümkündür.” ifadeleriyle yanıtladı.

Kıvanç, “Emekli olmaya hak kazandığınız halde emekli aylığı bağlatmadığınız takdirde her ay emekli aylığı tutarında gelirden mahrum kalırsınız. Buna karşılık, çalışmaya devam ettiğiniz her yıl brüt ücretinizin yaklaşık yüzde 2’si oranında emekli aylığında artış sağlarsınız.” ifadelerini kullandı.

EMEKLİ AYLIĞI HER YIL İÇİN ARTAR

“Aslında prim gününüz asgari sınırın çok üzerinde sayılmaz. Ancak, çalışırken aldığınız ücrete göre hak kazanmış olduğunuz emekli aylığı hatırı sayılır düzeyde. Emekli aylığınızın ve çalışırken aldığınız ücretin sabit kaldığını varsayalım. On yıl boyunca emekli aylığı almazsanız 32.000 TL X 120 ay = 3.840.000 TL’den vazgeçmiş olursunuz.” ifadelerini kaydeden Kıvanç, buna karşılık olarak emekli aylığının her yıl 1.600 TL olmak üzere on yılın sonunda 16.000 TL artacağını ifade etti ve “Hayatınızın kalan kısmında ayda 16.000 TL daha fazla aylık alırsınız.” dedi.

“65 YAŞINDAN SONRA “

Kıvanç, okuruna verdiği yanıtta, “Emekli aylığında sağlayacağınız 16.000 TL’lik artışla on yıl geç emekli olmakla uğradığınız 3.840.000 TL tutarındaki kaybı 240 ayda, yani yirmi yılda telafi edeceksiniz. Bu durumda, 65 yaşından sonra kara geçmiş olacaksınız.” açıklamasında bulundu.

“BES İLE KAYDA DEĞER BİRİKİM SAĞLANABİLİR”

“Diğer yandan, aldığınız emekli aylığını her ay bireysel emeklilik sistemine (BES) yatırıp uygun fonlara yatırarak nemalandırırsanız, yatırdığınız paranın asgari ücrete kadar kısmı için yüzde 30 oranında da devlet katkısından faydalanırsınız.” söyleminde bulunan Kıvanç, 2024 yılı için alınabilecek toplam devlet katkısı tutarının yıllık 72.000 TL olduğunu ifade ederek ”BES’e yatırdığınızda on yılın sonunda 56 yaşını doldurduğunuzda kayda değer birikim sağlamış olursunuz.” ifadesini kaydetti.

Ekonomi Haberleri