Emeklilik sistemi sil baştan değişiyor!

Orta Vadeli Program ile emeklilik sisteminde önemli yenilikler devreye girecek. Artık istihdamda kalmak çalışanlar için avantajlı hale gelecek ve onlara ikinci bir emeklilik fırsatı sunulacak. İşte yeni sistemle ile ilgili tüm detaylar...

Emeklilik sisteminde önemli bir dönüşüm süreci Orta Vadeli Program ile başlayacak. Yeni düzenlemeler, çalışan vatandaşlar için istihdamda kalmanın avantajlarını arttıracak ve ikinci bir emeklilik hakkını da beraberinde getirecek.

Aylık bağlama sistemindeki değişikliklerle beraber, sadece prim ödemeleri değil, prim gün sayısı da dikkate alınacak. Bu değişiklikler, uzun süre sistemde kalan ve daha fazla prim günü biriktiren çalışanlara avantaj sağlayacak.

Resmi Gazete'de yayımlanan Orta Vadeli Program, ekonomideki üç yıllık stratejik planı ortaya koyarken, sosyal güvenlik ve emeklilik düzenlemeleriyle ilgili de kapsamlı bilgiler sundu. Yeni düzenlemeler, sosyal güvenlik sistemini güncel ihtiyaçlara uyumlu hale getirecek ve çalışanlara ikinci bir emeklilik fırsatı sunacak.

YENİ SİSTEMİN GETİRDİKLERİ

Orta Vadeli Program, emeklilik sisteminde köklü değişiklikler öngörüyor. Özellikle aylık bağlama sistemindeki düzenlemeler, prim ödemeleri kadar prim gün sayısını da önemli kılacak.

Daha fazla prim günü olan ve sistemde uzun süre kalan kişiler, bu yeni düzenlemeyle avantaj elde edecek. 2025 yılının ikinci çeyreğinde yürürlüğe girmesi planlanan yeni sistem, şu ifadelerle tanımlandı: "Sosyal güvenlik sisteminde bireylerin istihdamda kalmasını teşvik eden ve aktüeryal dengeyi gözeten düzenlemeler ile sistemin mali sürdürülebilirliği güçlendirilecektir."

MEVZUATTAKİ YENİLİKLER

Orta Vadeli Program, değişen iş gücü piyasası ve geleceğin meslekleri göz önünde bulundurularak sosyal güvenlik mevzuatında köklü değişiklikleri öngörüyor. 2025 yılının son çeyreğinde hayata geçirilmesi planlanan düzenlemeler, yeni çalışma modellerinin ve iş gücü piyasasının yasal altyapısını oluşturacak.

Uzaktan ve esnek çalışacakların özlük haklarına ilişkin düzenlemeler de bu kapsamda değerlendirilecek. OVP'de, "Sosyal güvenlik sisteminin kapsamının genişletilmesi ve kapsama dahil olmayan grupların sisteme entegrasyonu için farklı meslek ve gelir gruplarına yönelik uygulamalar geliştirilecektir" şeklinde yer aldı.

TAMAMLAYICI SİSTEMİN YERİ

Gündemdeki Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) de Orta Vadeli Program’da yer aldı.

Bu düzenlemeyle, zorunlu olmayan ve 45 yaş altı çalışanlar için geçerli olan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) kapsamındaki Otomatik Katılım Sistemi, ikinci bir emeklilik seçeneği olarak sunulacak. Çalışanlar, işveren katkısıyla birlikte hem SGK’dan emekli olacak hem de ikinci bir emeklilik hakkı elde edecek.

Mevcut sistemde çalışanlar, brüt ücretlerinin yüzde 3’ünü BES’e aktarıyor ve devlet, katkının yüzde 30’u kadar destek sağlıyor. İşveren katkısının da eklenmesiyle, 10 yıl ve 56 yaş şartlarını tamamlayan bireylere birikimlerini toplu olarak veya emekli maaşı şeklinde alma imkanı tanınacak.

Ekonomi Haberleri