Emeklilik sistemi nasıl değişecek? Özgür Erdursun olacakları yazdı!

Emeklilik sisteminin değişmesi gündemdeyken uzman isimden çarpıcı bir değerlendirme geldi. SGK Uzmanı Özgür Erdursun, sistemin değişmesi durumunda bile, değişiklik sonrasını kapasayacağını söyledi. Ayrıca emekli aylığı düzenlemesinin yerine sosyal yardım verilmesinin doğru olmayacağını bildirdi.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, 2026 yılının emekliler için sadece "kağıt üzerinde artış" yılı olacağını belirtti. Sosyal güvenlik gündeminde beklentilerin yüksek olmasına rağmen uygulamaların oldukça "temkinli" ilerlediğine dikkat çekti.

2026 yılının emekliler açısından bir iyileşme yılı değil, sadece "enflasyon kadar artış" yılı olarak geçtiğini belirten Erdursun, bu artışın alım gücünü korumaya yetmediğini vurguladı.

NE REFAH PAYI NE DÜZELTME VAR

2026 yılının ilk yarısında emekli aylıklarına sadece enflasyon farkı yansıtıldığını hatırlatan Özgür Erdursun, en düşük tamamlanan aylıklarda yüzde 18,4, diğer aylıklarda ise yüzde 12,19 artış yapıldığını belirtti. Herhangi bir refah payı veya ilave iyileştirme yapılmadığının altını çizen Erdursun, ekonomi yönetiminin "maliyet kontrolü" vurgusunu öncelik haline getirdiğini ifade etti.

Halkın hissettiği enflasyon ile resmi rakamlar arasındaki uçuruma değinen Erdursun şu uyarıyı yaptı:

“Enflasyon kadar artış teknik olarak bir koruma mekanizması gibi görünse de, fiilen gelir seviyesini iyileştirmiyor.”

Erdursun’a göre, 2026 Temmuz ayında da ilave bir artış sinyali bulunmuyor ve benzer bir uygulama ile milyonlarca emekli enflasyona ezdirilmeye devam edilecek.

"RAKAM ARTIYOR, DEĞER AZALIYOR"

Özgür Erdursun, bayram ikramiyelerinin asgari ücret karşısındaki çarpıcı kaybını da rakamlarla ortaya koydu.

2018 yılında 1.000 TL olan ikramiyenin o dönemki net asgari ücretin yüzde 62,36’sına denk geldiğini hatırlatan Erdursun, bugün 28.075 TL olan asgari ücrete göre ikramiyenin 17.500 TL olması gerektiğini söyledi.

Mevcut 4.000 TL’lik tutarın, hedeflenen 5.000-5.500 TL bandına çıksa dahi başlangıçtaki gücüne yaklaşamayacağını belirtti.

UYARDI: EMEKLİLİK SİSTEMİNE ZARAR VERİR

Dünya'da yer alan yazısında Erdursun, emekli aylığında düzenleme yerine getirilmek istenen kira yardımı gibi formülleri eleştirdi.

Emekli aylıklarının yıllarca ödenen primlerin karşılığı olan bir "sosyal sözleşme" olduğunu hatırlattı.

Erdursun’a göre, emekli aylıklarını reel değerine ulaştırmak yerine sosyal yardımlarla birleştirmek, sisteme zarar veriyor.

Şunları kaydetti:

"Düşük emekli aylıkları­na çözüm olarak kira ve benzeri yardımların yapılmasından söz ediliyor. Bu durum emekli aylık­larını etkilemez, sosyal yardım­larla emekli aylıklarını birleştir­mek sosyal güvenlik sisteminde prim=emekli aylığına ters bir du­rum yaratır.

Emekli aylığı yıllarca ödenen primlerin karşılığıdır. Emekli ay­lıkları ile sosyal yardım farklı bir durumdur.

Emekli aylıklarına sosyal yar­dım ilavesi emeklilik sistemine zarar verir.

Öncelikle emekli aylıklarının reel değerine ulaşması hedeflenmelidir."

"DÜZENLEME OLSA BİLE SADECE YENİ OLANLARI KAPSAR"

Emekli aylığı hesaplama sistemindeki olası değişikliklerin sadece yeni emekli olacakları kapsayacağını, mevcut emekliler için ciddi bir "intibak düzenlemesi" gerektiğini belirten Erdursun, kısa vadede böyle bir maliyeti ekonomi yönetiminin üstlenmeyeceğini öngördü:

"Eğer yalnızca hesaplama yön­temi değiştirilirse, bu düzenleme bundan sonra emekli olacakları kapsar.

Mevcut emeklilerin aylıkları değişmez.

Mevcut emeklilerin etkilene­bilmesi için ayrıca bir intibak düzenlemesi gerekir. Bu da ciddi maliyet anlamına gelir.

Dolayısıyla kısa vadede kap­samlı bir intibak düzenlemesi beklentisi düşük görünüyor."

Erdursun, 2026 yılının bütçe disipliniyle geçeceğini, seçim takviminin yaklaşmasıyla birlikte ancak 2027 yılında daha kapsamlı sosyal politikaların gündeme gelebileceğini ifade etti.

Ekonomi Haberleri