Milyonlarca emekli, açlık ve yoksulluk sınırının altında maaş alıyor. Uzun süredir tartışılan emeklilerin düşük maaşlarının kaynağı olarak 2008'de çıkarılan yasaya işaret ediliyor. Bu yasa, hayat pahalılığının arttığı dönemde emekli maaşlarını etkileyen temel faktörlerden biri olarak öne çıkıyor.
Yasa değişikliğiyle birlikte, 2008 öncesinde güncelleme katsayısında enflasyon ve büyüme oranının yüzde 100'ü dikkate alınıyordu. Ancak 2008'de yapılan değişiklikle, büyümenin sadece yüzde 30'u dikkate alınmaya başlandı. Gazete Duvar'daki haber göre, Bu da demek oluyor ki, güncelleme katsayısının yüzde 70'i artık hesaba katılmıyordu. Ayrıca, aylık bağlama oranları da 1999 öncesinde yüzde 75'in üzerine çıkabiliyordu. Ancak daha sonrasında bu oran yüzde 65'e düşürüldü ve 2008'de yüzde 50'ye indirildi. Sonuç olarak, güncellenmiş kazancınızın yüzde 50'si size aylık olarak bağlanmaya başladı.
MEKLİ MAAŞININ DÜŞÜK OLMASININ İKİ NEDENİ
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Uzmanı Özgür Erdursun, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Düşük emekli aylığı almanızın iki sebebi var" dedi ve şu ifadeleri kullandı:
"Düşük emekli aylığı almanızın iki sebebi var:
1- Emekli aylığı hesaplama sisteminin 2000 ve 2008'de değişmesi
2- TÜİK'in enflasyonu."
Özgür Erdursun şöyle devam etti: "Örneğin; Emekli aylığınız Temmuz'da TÜİK'e göre ortalama yüzde 26 artacak. Ancak ENAG'a göre olması gereken artış yüzde 40'larda olacak. Her dönem enflasyon farkından dolayı yaşadığınız enflasyon kayıplarının sonuçlarını yaşıyorsunuz..."
TÜİK VE ENAG ENFLASYONU
Öte yandan, Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), 2024 Mayıs ayı enflasyon rakamlarına göre, yıllık olarak enflasyonun yüzde 120,66 oranında arttığını, aylık artışın ise yüzde 5,66 olduğunu açıkladı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Mayıs ayında enflasyon aylık bazda yüzde 3,37 artarken, yıllık enflasyon yüzde 75,45 olarak gerçekleşti.