Serbest piyasada dolar 32,15 TL’ye gerileyerek son 1 ayın dibine yaklaştı. ABD’de nisan ayı TÜFE rakamlarının düşüşe işaret etmesi ve küresel dolar endeksinde ciddi değer kayıpları, içeride de etkisini gösterdi. Sıkı para politikasıyla da desteklenen TL’ye karşı, dolardaki zayıf görünümün devamı bekleniyor.
Konuyu değerlendiren Para Piyasaları Uzmanı Şirin Sarı dolar/TL’de 30 TL'nin altının konuşulmaya başlandığını belirtti.
Likidite fazlalığını gidermek için TL depo alım ihaleleri hayata geçirilirken TL mevduat faizlerinin yükselmesi ve TL mevduatta stopaj oranlarının artırılması Türk Lirası’nın desteklenmesini sağladı.
Ekonomi yönetiminin adımlarını değerlendiren Para Piyasaları Uzmanı Şirin Sarı tgrthaber.com.tr’ye yaptığı açıklamalarda Dolar/TL'nin geleceğine dikkat çekti.
30 TL’NİN ALTI KONUŞULUYOR
Sarı "Şimdi TL konusunda biliyorsunuz yabancı raporlarda 25 TL'ye kadar fiyatlar dillenmeye başlandı. 30 TL'nin altı konuşulmaya başlandı dolar/TL'de. Şimdi biraz iç dinamiklerle de alakalı. Şimdi faiz artırımı gerçekleşti. Faiz artırımının etkisiyle bizi miktar dolarda bir baskılanma görüyoruz.
Nitekim şansımıza dolar TL de zaten çok yukarı yönde bir ivme kat etmedi. Daha yataydaydı ki artık faiz indirimlerini konuşacaksak Amerika'da bu dolar tarafında da düşüşleri beraberinde getirebilir. Son zamanlarda ülkemize giren sıcak paranın da etkisini görüyoruz. Swap kanallarının açılması da artık daha fazla konuşulmaya başlandı.
HAZİRAN SONRASI ENFLASYONDA DÜŞÜŞ BEKLENİYOR
TL nin değer kazanmasına yönelik zaten olumlu pozitif adımlar atılıyor. Enflasyon tarafında özellikle Haziran sonrasında manşet enflasyonda düşüşler hızlı bir şekilde gerçekleşebilir. Baz etkisinden dolayı bu da piyasada pozitif bir etki ortaya çıkaracak. Şimdi merkezin ve ekonomi yönetiminin yapmış olduğu atmış olduğu adımlar aslında biraz da fiiliyata da dönmüş oluyor.
Tamamen sıcak parayı çekmek için, yani yabancı yatırımcının gelişinin hızlanması açısından özellikle yaz aylarında pozitif bir etkisi olacaktır ki yabancılarla olan temasımız çok ciddi bir şekilde devam edebiliyorsunuz.
Yine Bakan Şimşek, aslında yurtdışında yabancılarla bu hafta da görüştü. Bu sıcak paranın gelmesi ekonominin biraz rahatlaması, enflasyonun düşmesi, Merkez Bankası'nın da rezervler konusunda rahatlaması anlamına gelebilir."