TL'deki Değer Kaybı ve Merkez Bankası'nın Hamleleri:
Geçer, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın son yıllarda Türk Lirası'nı korumak için attığı adımların ekonomiyi olumsuz etkilediğini savunuyor. Bu durumun, vatandaşları döviz cinsinden mevduat açmaya yönelttiğini ve döviz kurlarında artışa neden olduğunu belirtiyor.
Döviz Hesaplarına Verginin Etkileri:
Bankalardaki döviz hesaplarına vergi getirilmesinin, kayıt dışılığın artmasına ve insanların paralarını bankalardan çekerek yastık altında saklamaya yönelmesine yol açabileceğini savunan Geçer, bu durumun dövizin farklı fiyatlarda işlem görmesine neden olabileceğini vurguluyor. Geçer'e göre:
Döviz, kapalıçarşıda daha yüksek fiyatlandırılabilir. Bankalar döviz elde etmek için daha yüksek fiyatlar teklif edebilir. Bu durum piyasalarda makasın açılmasına neden olabilir.
Daha Fazla Belirsizlik ve Tedirginlik:
Geçer, döviz hesaplarına vergi getirilmesi ve döviz mevduatlarının sınırlanması gibi adımların, döviz sahiplerini olumsuz etkileyerek piyasalarda devalüasyon baskılarını artırabileceğini ve bu durumun ekonomide daha fazla belirsizlik yaratabileceğini söylüyor. Bu durum, vatandaşların tedirginliğini de artırabilir.
Atilla Yeşilada'nın Döviz Mevduatlarını Dondurma Fikri:
Ekonomist Atilla Yeşilada'nın daha önce dile getirdiği "sıradaki adım döviz mevduatlarını dondurmak" konusunun da gündemde olduğunu belirten Geçer, vergilerde yapılan artışlar ve emekli maaşlarındaki düzenlemelerle birlikte bu iddiaların "kemer sıkma" politikalarının başlangıcı olarak yorumlandığını ifade ediyor.