Maaşları bu şekilde ödeyen ve alan yandı: Büyük ceza yolda

İşverenlere, çalışan haklarına ilişkin düzenlemelerle birlikte cezalar artıyor. SGK, hatalı işlem yapanlara yüksek cezalar uygulayacak ve eksik primlerin ödenmesini talep edecek.

Çalışanların haklarıyla ilgili yeni düzenlemeler gelirken, işverenlere yönelik cezalar da artıyor.

Çalışanının maaşını asgari ücret göstererek eksik prim yatırıp kalan maaşı elden veren, meslek kodunu yanlış giren ve çalışanına haklarını vermeyen işveren için zorlu bir dönem başlıyor.

Çalışanlara hakkı olanı vermeyen bu işverenler için verilen cezalar, yeni yılla birlikte artıyor. Ayrıca bu işverenler hem ceza hem de tazminat ödemesi gerçekleştirecek.

HATALI KOD GİRİLİYOR

Sigortalı çalışanların işe giriş ya da ayrılış bildirgesinde hata yapan, sigortalının meslek kodunu hatalı giren işveren, cezaya hazır olsun. Çünkü bu belgelerde hata yapmak, bazı sorunları beraberinde getiriyor. Bazı iş yerlerinde, sigortalı çalışanların meslek kodları yanlış, eksik veya hatalı giriliyor.

Gerçeğe aykırı meslek kodu düzenleyen işveren 1341 TL, geçersiz bordro düzenleyen işveren 6 bin 707 TL, işe girişi bildirmeyen işveren 26 bin 829 TL, kayıt ibraz etmeyen işveren 161 bin TL ceza ödeyecek. Ayrıca eksik bildirdiği primleri de yatırması gerekecek.

Hatalı girilen meslek kodları, çalışanın aldığı maaşın da belirleyicisi oluyor. İş Kanunu kapsamında belirli iş koduna dahil edilen kişilerin aldıkları ücret, belirli rakamların altında kalamıyor.

EKSİK ÜCRET MESLEK KODUYLA ORTAYA ÇIKIYOR

Aynı şekilde asgari ücret alan bir çalışanın meslek kodunun da buna uygun olması gerekiyor.

İşçilerin bordrolarını takibe alan SGK, kaçak işçi çalıştırmanın tespiti için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda, eksik ücret bildiren işverenlere de yüksek cezalar geliyor. Çalışana eksik ücretin verildiği bilgisi de meslek koduyla ortaya çıkabiliyor.

Kalifiye çalışanların meslek kodu ile aldıkları ücret karşılaştırıldığında, uygun ücret alıp almadığı ortaya çıkıyor. Çalışanlar için özel olarak verilen meslek kodları, çalışmalarının karşılığını alabilmesine ve buna uygun prim yatırılmasına olanak tanıyor. İşverenin meslek kodlarını bildirme yükümlülükleri bulunuyor.

İşverenler kalifiye çalışan elemanlarını asgari ücret üzerinden göstererek kalan maaşı elden verebiliyorlar. Bu yöntem, meslek kodlarıyla SGK tarafından takip edilerek, çalışanına eksik prim ödemesi gerçekleştiren işverenler tespit ediliyor ve cezaya çarptırılıyor.

İNCELEME BAŞLATILIYOR

Böylece çalışanların hak ettikleri ücretleri ve prim ödemelerini almaları sağlanıyor. Meslek odaları veya örgütleri tarafından meslek kodlarına ilişkin ücret bilgileri talep ediliyor ve düşük ücret bildirildiği meslek kodlarıyla tespit edilirse, müfettişler tarafından inceleme başlatılıyor.

Bu sayede şirketlerin para cezası ödemelerinin yanı sıra eksik primleri de tamamlamaları zorunlu tutuluyor.

Özellikle yıpranma payı bulunan meslek gruplarında bu kodun doğru girilmesi büyük bir öneme sahip oluyor. Bu sayede ağır işte çalışan işçi, yıpranma hakkı alabiliyor.

Bu yüzden düşük ücretle gösterilenlerin öncelikle şirketlerinden düzeltme talep etmeleri gerekiyor. Ancak işveren kabul etmezse SGK’ye şikayette bulunmak ve dava açmak gerekiyor.

Ekonomi Haberleri