Ekrem Açıkel, ‘emekli oyununu’ deşifre etti

İktidara yakın kesimin Türkiye'de emekli nüfusun çalışan nüfusa oranı üzerinden 'Emekliyi yük' olarak gösterme stratejisinin kocaman bir yalan olduğunu Avrupa istatistikleri ile açıkladı.

İktidara yakın kesimin Türkiye'de emekli nüfusun çalışan nüfusa oranı üzerinden 'Emekliyi yük' olarak gösterme stratejisinin kocaman bir yalan olduğunu Avrupa istatistikleri ile açıkladı.

Bazı iktidar yandaşlarının "Dünyanın gelişmiş ülkelerinde 3-4 aktif çalışana 1 emekli düşer. Türkiye'de 2 çalışana 1 emekli düşüyor" iddiasının kocaman bir yalan olduğunu söyleyen Ekrem Açıkel, detayları Halk Ana Haber'de açıkladı.

AKP EMEKLİYİ HEDEFE KIYMAK İSTİYOR

"Türkiye'de yaygın bir yalan var. Türkiye'de 2 çalışana 1 emekli düşüyormuş. O yüzden geçinmek ve yardımları sağlamak zormuş. Peki gerçekten öyle mi?

AB istatistik kurumu bilgilerine göre, Almanya'da 44 milyon çalışan var. 24 milyon emekli sayısı var. Fransa da 28 milyon aktif çalışan nüfus 21 milyon emekli var. Portekiz'de 4.7 milyon çalışan 2.9 emekli var. Yunanistan'da 4 milyon çalışan 2.4 milyon emekli bulunuyor.

Güzel ülkemiz Türkiye'de ise 32 milyon çalışan var 11 milyon emekli var."

AKTİF PASİF ORANI NEDİR?

"Aktif oran nüfusun çalışan oranı, pasif oran ise nüfustaki emekli vatandaşların oranı demek oluyor. Peki bu oran dünya genelinde nasıl?

  • Hırvatistan'da yüzde 1.3.
  • Fransa'da yüzde 1.3
  • Türkiye'de yüzde 1.9
  • Hollanda'da yüzde 2.2
  • İzlanda yüzde 2.5"

ŞUNU ANLAYIN DİYORUZ

"Yani şunu anlayın diyoruz, 2 çalışana 1 emekli diye bir şey yok. Bu kocaman bir yalandan ibaret. Fakat Türkiye'deki sistem o kadar kötü ki. Avrupa'nın çoğu ülkesinde sosyal güvenlik sistemleri kar amacı gütmez. Genel bütçeden destek verilir. Her ülke emeklisini rahat ettirmeyi hedefler. Çünkü sosyal devlet bunu gerektirir. Ülkenin emeklisine rahatlık yaratmak zorundasınız.

Bir iktidar yandaşı gelir. Türkiye'de 2 çalışana 1 emekli derse ona yalan söylüyorsun deyiniz."

Ekonomi Haberleri