Bu güne Türk Lirası'nın dolar başta olmak üzere Euro , Sterlin gibi para birimleri karşısında hızla gerilemesi ile başladık. Dolar kısa sürede 9.95'i görürken Sterlin 13,29, Euro 11,37 lirayı gördü. Peki bu durumu ne tetikliyor? İçeride ve dışarıdaki hangi hamleler TL'yi zora soktu?
Lira herkese karşı kaybediyor
TL dün geceyarısından sonra Brezilya Real'ine karşı yüzde 1, Arjantin Pezosu'na karşı yüzde 0.8, Pakistan Rupi'sine karşı yüzde 0.8, İran Riyali'ne karşı yüzde 0.7, Myanmar Kıyatı'na karşı yüzde 0.6 değer kaybetti.
İçeride faiz indirimi, siyasi gerilim ve dış borç ödemeleri
İçerde Merkez Bankası'nın önümüzdeki hafta yeniden faiz indireceğine gideceğinin beklenmesi ve siyasette gerginliğin yükselmesi Türk Larası'nı savunmasız yapıyor.
Dışarıda Fed'in faiz kararı
Dışarda ise ABD'de tüketici fiyatları Ekim ayında yüzde 0.9 ile beklentilerin üzerinde artış kaydetti. Yıllık bazda değişim yüzde 6.2 ile beklentilerin üzerinde... Bu durum enflasyonun önüne geçilmesi için ABD merkez bankası FED'in faiz artıracağı yönünde beklentileri artırdı. Bu durum tüm Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ) para birimlerinde yukarı yönlü baskı yarattı.
Türkiye faiz indirerek savunmasız kaldı
Dünya merkez bankaları da ABD'nin hamlesine hazırlık yapmak amacıyla faiz artırıyor ya da faiz artırma eğilimine girdi. Geçtiğimiz günlerde hali hazırda faiz indirmiş olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve AKP iktidarı ise artırmak bir yana faizi daha da indirme gitme sinyalleri veriyor. TL bu nedenle diğer para birimlerinden daha fazla ayrışmış durumda. Türkiye'nin yüklü dış borç ödemelerinin vadesinin yaklaşmış olması da TL'nin değer kaybında etkili oluyor.
Dış ödemeler nedeniyle 2 ay boyunca piyasalarda döviz bulunamayacak
Ayrıca QNB Finansbank ekonomistleri Erkin Işık ve Deniz Çiçek Kasım ve Aralık aylarındaki yüksek dış borç geri ödemelerine dikkat çekiyor. Bu nedenle içeride Döviz açığının iki ay boyunca yüksek seyredeceği tahmin ediliyor. Ekonomistler dolar/TL’nin yılı 10.00 kritik değerinin üzerinde kapatacağını öngörüyor.
Uğur Gürses
Yılbaşında asgari ücret 385 dolardı. Şimdi 285 dolar ediyor. 11 ayda 100 dolarlık, yüzde 25 düşüş...
Satınalma gücü paritesine göre milli gelirle ilk 10'lara girme hevesinde olanlar söyler mi? Buna refah artışı mı diyorsunuz?
9 sekizlik döviz kuruna uyanan vatandaş bunun getireceği zamlarla oynatmaz mı?
Mustafa Sönmez
Bugün doları 10 TL olarak görürsek şaşırmayın.
Kasım ve Aralık’ta 11 milyar dolar borç ödemesi var firmaların.
ABD deki enflasyon ve gereği ile bu birleşince döviz de tırmanmaya başladı.
Neresini tutsanız elinizde kalır.
Bu hale getirdiler ülkeyi.
Yalçın Karatepe
Artık “acaba dolar 10 lira olur mu” diye merak eden kalmamıştır sanırım.
Veysel Ulusoy
Rezervimiz olsa bugün dövize müdahale ederdik.
Atilla Yesilada
Dövize müdahale gelmezse, sarmal gelecek
Murat Sagman
Dolar TL 9,9454 ile bugün de yeni tarihi bir rekor kırdı. Kısa vadede Türk Lirasındaki değer kaybını durduracak hamle gelecek hafta Merkez Bankasının artık faiz indirmemesidir. Türk Lirası değer kaybettikçe enflasyon yükselmeye devam edecek…