Ekonomi alarm veriyor! 4 kritik uyarı

2024 yılı, dünya ekonomisi için çarpıcı değişimlerle dolu bir yıl olacak. GSYİH artışı ve enflasyonda dikkat çekici öngörüler yer alıyor. İş dünyası için kritik stratejiler belirginleşiyor.

2024 yılında küresel ekonomi, tahminlerin ötesinde dinamiklerle karşı karşıya kalacak. EY’nin yayımladığı rapor, GSYİH artışı ve enflasyondaki beklenen değişimlerle ilgili çarpıcı öngörüler sunuyor. İş dünyası, bu yeni normalde hayatta kalabilmek için stratejik hamleler yapmak zorunda.

EKONOMİDE DİRENÇLİ YILLAR

EY'nin Küresel Ekonomik Görünüm 2024 raporuna göre, dünya ekonomisi faiz oranlarındaki artışa rağmen direncini koruyacak. 2024’te küresel GSYİH'nin yüzde 3,1, 2025’te ise yüzde 3,2 oranında artması bekleniyor. Gelişmiş ekonomilerde büyüme, para politikalarının gevşemesiyle toparlanırken, gelişmekte olan piyasalar Çin'deki yavaşlamanın etkisini hissedecek.

ENFLASYONDA SOĞUMA DÖNEMİ

Raporda, küresel enflasyonun 2024'te yüzde 4,6'ya gerilemesi ve 2025'te yüzde 3,5'e düşmesi öngörülüyor. Gelişmiş ekonomilerdeki enflasyonun merkez bankası hedeflerine yaklaşması bekleniyor. Ancak, demografi, borç, dekarbonizasyon gibi yapısal faktörler enflasyonu kontrol altında tutmayı zorlaştıracak.

YENİ NORMALDE STRATEJİK ADIMLAR

Şirketlerin, 2024 ve 2025 yıllarında karşılaşacakları ekonomik zorluklar karşısında ayakta kalabilmesi için dört temel strateji öne çıkıyor: Dayanıklılık, yenilikçilik, çeviklik ve kârlılık. EY raporu, iş liderlerine bu stratejilerin küresel belirsizliklere rağmen büyüme ve kârlılık sağlayacağını vurguluyor.

STRATEJİK YATIRIMLAR VE TEKNOLOJİK ADIMLAR

Dayanıklılık için krizlerden ders çıkararak stratejilerin düzenli gözden geçirilmesi gerekiyor. Yenilikçilik ise GenAI gibi teknolojilere yatırım yapmayı, çeviklik ise dinamik planlama süreçlerini gerektiriyor. Kârlılık için maliyetlerin düşürülmesi ve süreç verimliliğinin artırılması ön plana çıkıyor.

HAZIRLIKLI OLMAK ŞART

EY’nin raporu, küresel ekonomideki zorluklara karşı hazırlıklı olmanın ve doğru stratejiler geliştirmenin önemini vurguluyor.

Ekonomi Haberleri