Ekmek Üreticileri Zammı Beğenmedi!

İstanbul'da dün ekmeğe yüzde 31.25 oranında zam yapıldı. 200 gram ekmek bugünden itibaren 10 liraya satılmaya başlandı. Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar ise bu zammın çok düşük olduğunu savundu.

İstanbul Ticaret Odası’nın meclisinde alınan kararla İstanbul’da 200 gram ekmeğin azami fiyatı yüzde 31,25 zamla 10 TL’ye çıkarıldı.

Artan maliyetler yüzünden yapılan zammın düşük olduğunu savunan Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar ise şunları söyledi:

"YAPILAN ZAM YETERLİ DEĞİL"

"Böyle bir fiyat olmaz. Trabzon ekmekleri ekmek değil mi? Federasyon, İstanbul Ticaret Odası'nda komisyonda olanlar, fırıncıyı temsil etmiyor. Onlar hükümeti temsil ediyor, hükümetin adamları. 200 gram ekmeğin çıkmayacağını biliyor. Kombine tabir ettiğimiz, fırınlara göre gramaj ayarlıyor. Sanayi tipi fırınlara göre fiyat ayarlıyorlar. Yapılan zam yeterli değil ve 200 gram ekmek olmaz. Kara fırınların bu ekmeği çıkarma şansı yok. Sanayi tipi fırınlar çıkartabilir. En az 250 ya da 300 gram olur. Ama bunu bir türlü ne yötenicilere anlatabiliyoruz ne de başkalarına. İstanbul'da kaçak fırınlar kapatılmadıktan sonra 15 gün sonra tekrar zam yapılır. Üretim izni olmayan fırınlara doğalgaz bağlanıyor. Bunların derhal kesilmesi lazım. Kaçak fırınların hepsi yeni binaların altına yapılıyor. O binaların altındaki fırınlar binaların demirlerini 10 senede çürütür ve o bina yıkılır.

"15 LİRA OLMALI"

Demek ki İstanbul'da deprem ile ilgili hiç bir çalışma yok. Kesinlikle fırınlar dinlenme olmadığı zaman pislikten çalışanların dünyayı görmediği için, verim alınamaz. Suriyeliler ve Afganlılar bile gelip çalışmıyor bizde. Bizi 5. sınıf yöneticiler yönetiyor. Kadıkköy'de Beşiktaş'ta 140 bin 150 bin lira kira veren adam ekmeği aynı fiyata satacak. Bayrampaşa'da Gaziosmanpaşa'da 20 bin lira kira veren adam da aynı fiyata satacak. Yapılan zamın yeterli ve uygun olmadığını söylüyorum. İstanbul Türkiye'nin en pahalı ili, ekmeğin kilosu en az 60 lira olmalıydı ve 250 gram ekmek 15 lira olmalıydı. Ve fırıncı 200 gram değil, 300 gram olarak da ekmeğini yapabilmeli. Gramaj eksikleri ise gerekli şekilde denetlenip cezalar kesilebilir."

Ekonomi Haberleri