Ekmek satışında yeni dönem: Zorunlu oldu!

Ekmek satışına yönelik yeni standartlar getirildi. Türk Standartları Enstitüsü'nün (TES) hazırladığı düzenlemeyle, ambalajlı ekmekler hariç, fırınlarda taze çıkan ekmeklere dair bazı kurallar belirlendi.

Belirlenen yeni kurarlar ile birlikte artık ekmeğin üzerinde, fırının adı, üretim yeri ve tarihi gibi bilgilerin yer alması gerekecek.

FIRINCILAR DURUMDAN PEK MEMNUN DEĞİL

Bu düzenleme, fırıncıları pek memnun etmedi. "Biz zaten günlük ve sıcak ekmek üretiyoruz, etikete gerek duymuyoruz," şeklinde yorum yaptılar.

ATV Haber'e konuşan fırıncı Fehmi Aksünür, "Sıcak sıcak satış varken, soğuk satıştan kim faydalanır? Müşteri rahatça ekmeğini almak ister. Akşamdan kalan ekmeği biz sabah satamayız. Sıcak çıkan ekmeği bekletemeyiz. Kimse almaz." dedi.

Bir başka fırıncı İshak Atış ise "Biz paket ekmek yapmıyoruz. Ekmek için bir katkı maddesi de kullanmıyoruz" ifadelerini kullanırken, söz konusu etiket düzenlemesinin ekstra da bir maliyet getireceğine de dikkat çekti.

Yeni düzenlemeye göre, ekmeklerin belirli standartlara uyması bekleniyor. Ekmeğin kabarmış, iyi pişmiş ancak yanmamış olması, elle temas edilmemesi gerekiyor. Ayrıca fırının adı, üretim yeri ve tarihi de ekmek üzerinde bulunacak.

ELLE TEMASIN ÖNÜNE GEÇİLMESİ PLANLANIYOR

Tüketicilerin merak ettiği tüm bilgiler, ambalaj üzerindeki etikette yer alacak. Ambalajlı ekmeklerin üzerinde, hangi un kullanıldığı, üretim tarihi, son kullanma tarihi veya raf ömrü gibi bilgiler de belirtilmiş olacak. Ambalajsız ekmeklerin ise ya kağıda sarılması ya da poşetle kaplanması gerekecek, böylece elle temasın önüne geçilmiş olacak.

Ekonomi Haberleri