Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye Dolar Uyarısı

CNBCE'ye açıklamalarda bulunan Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, Türkiye'nin büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize edebileceklerini söyledi. Lopez, Merkez Bankası'na ise dolar mesajı verdi.

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, cnbce.com'a açıklamalarda bulundu. Enflasyondaki düşüş beklentilerini destekleyen Lopez, 2024-2025 büyüme tahminlerini de yeniden yukarı revize edilebileceğinin sinyalini verdi.

Dünya Bankası Türkiye'nin büyüme tahminini yakın zamanda aşağı çekmişti.

31 Mart yerel seçimlerinin ardından uzun süre yatay seyreden dolar son 10 gündür yukarı yönlü ivmeye geçti.

32.6 seviyelerinde ilerleyen dolar, 32.9'a kadar çıktı.

Lopez, Türkiye'ye bir de dolar uyarısı yaptı.

Lopez TL'nin değerine ilişkin hassas bir denge olduğunu söyleyerek "Eminim TCMB bunu dikkatle kalibre ediyordur" dedi.

'İSTİKRARLI KUR'A DEĞİNDİ, ENFLASYON MESAJI VERDİ

Lopez, dolar/TL kuruna dair şunları söyledi:

"Yüksek enflasyon ve önemli verimlilik artışlarının yokluğunda, istikrarlı bir nominal döviz kuru, ülkenin uluslararası rekabet gücünü çok hızlı bir şekilde kaybetmesine neden olur.

Aynı zamanda döviz kurunun değer kaybetmesi de enflasyon üzerinde baskı yaratır. Türkiye için, döviz kurundaki değer kaybının enflasyona geçişinin 0,3 olduğunu ve ayarlamanın üçte ikisinin yaklaşık iki ay içinde gerçekleştiğini tahmin ediyoruz. Bu iki rakip güç arasında doğru dengeye ulaşmak oldukça karmaşıktır ve eminim ki Merkez Bankası bunu dikkatle kalibre ediyordur."

MERKEZ BANKASI DOLAR BEKLENTİSİ

Merkez Bankası piyasa katılımcıları anketi sonuçlarını paylaştı. Piyasa katılımcılarının yıl sonu dolar kuru beklentisi bir önceki anket döneminde 38,78 TL iken, bu ayki anket döneminde 37,75 TL oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024 yılı Haziran ayı Piyasa Katılımcı Anketi sonuçlarını paylaştı. Reel sektör ve finansal sektör temsilcilerinden oluşan 68 katılımcının yanıtlarından elde edilen sonuçlarda katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 43,64 iken, bu anket döneminde yüzde 43,52 oldu. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 33,21 iken, bu anket döneminde yüzde 31,79 oldu. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 21,33 ve yüzde 20,33 olarak gerçekleşti.

Ekonomi Haberleri