Dudak Uçuklatan Fark! Tam 403 Milyon Dolar

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, Erzincan’in İliç ilçesinde toprak kaymasının meydana geldiği altın madenini işleten Anagold firmasıyla ilgili “Bu firma, Türkiye'deki üretimini Kanada'da yapmış olsa iki katı devlete katkı payı verecekti" dedi.

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, Erzincan’in İliç ilçesinde toprak kaymasının meydana geldiği altın madenini işleten Anagold firmasıyla ilgili “Bu firma, Türkiye'deki üretimini Kanada'da yapmış olsa iki katı devlete katkı payı verecekti. Türkiye’de ortalama yüzde 4,81 civarında devlete pay öderken, bu üretimi Amerika Nevada'da yapmış olsaydı yüzde 9 civarında devlete katkı payıödeyecekti. Bu firma Çöpler Madeni’nde yapmış olduğu üretimi Kanada'da yapmış olsaydı, vergi ve devlet payı olarak 403 milyon dolara daha fazla para ödeyecekti. Burada ne yaptı? 403 milyar doları ödememiş oldu” dedi.

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, Erzincan’ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik’in işlettiği altın madeninde yaşanan ve 9 işçinin hala göçük altında kaldığı kazaya ilişkin Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Akay, şunları söyledi:

“Anagold firmasının ortaklık yapısına baktığımız zaman yüzde sekseni Kanada, Amerika ortaklığındaki SSR Mining diye bir firma. O da madencilik sektöründe orta büyüklükte bir firma. Yüzde yirmi hissesi de Çalık Grubu'na ait Lidya Madenciliğin. Elde ettiği gelirler açısından baktığımızda da 24.5 milyar dolarlık bir gelirden bahsediliyor. Bunun yüzde 20’si Lidya Madenciliğe, yüzde 80’i de SSR Mining grubuna yani 19.6 milyar lirası SSR’a ait. Bu çok ciddi bir rakam.

“BU FİRMA ÇÖPLER MADENİNDE YAPMIŞ OLDUĞU ÜRETİMİ KANADA’DA YAPMIŞ OLSAYDI, VERGİ VE DEVLET PAYI OLARAK 403 MİLYON DOLARA DAHA FAZLA PARA ÖDEYECEKTİ”

Bu firmanın Kanada'da, Amerika'da da maden ocakları var. Mesela Nevada’da firması var. Buradaki maden ocağı 2023 yılı eylül sonu itibariyle hemen hemen çöpler madeniyle ilgili aynı cirolara sahip. Bu grubun Kanada, Amerika ve Peru gibi ülkelerdeki maden ocaklarındaki varlıklarının toplamını dikkate aldığımızda, Çöpler Altın Madenindeki varlığının yüzde 56’sına tekabül ediyor. Bu varlık büyüklüğüyle Türkiye'de neden üretim yapıyor? Neden buraya geldiğini sorgulayacak olursak, vergisel avantajları ve devlet katkı paylarıyla ilgili durumlar var. Bu firma, Türkiye'deki üretimini Kanada'da yapmış olsa iki katı devlete katkı payı verecekti. Türkiye’de ortalama yüzde 4,81 civarında devlete pay öderken, bu üretimi Amerika Nevada'da yapmış olsaydı yüzde 9 civarında devlete katkı payıödeyecekti. Vergisel açıdan baktığımız zaman da bu firmanın ülkemizden aldığıçeşitli teşvikler olduğunu görüyoruz. Yatırım teşvikleri var, makine ve teçhizat ile ilgili aldığı vergi indirimleri var. Teçhizat alımları yaptığı dönemde KDV yüzde 18’di fakat bu firmadan yüzde sıfıra yakın KDV alınmış. Efektif vergi yükü ülkemizde yüzde 6,8 civarında. Kanada'da veya Amerika'da ülkemizde yürüttüğü faaliyeti yürütseydi yüzde 12,25 efektif vergi ödeyecekti. Aradaki farka baktığınız zaman da vergisel açıdan da vergi yükü açısından da arada, bu firmanın muazzam bir avantajı var. Bu firma Çöpler Madeninde yapmış olduğu üretimi Kanada'da yapmış olsaydı, vergi ve devlet payı olarak 403 milyon dolara daha fazla para ödeyecekti. Burada ne yaptı? 403 milyar doları ödememiş oldu.

Ekonomi Haberleri