Dolar'la Borcu Olan İçin Çok Önemli Haber

Yargıtay’dan emsal karar çıktı. Döviz borçları için açılan davalarda icra takibi tarihindeki kur üzerinden hesaplama yapılacak, borç Türk lirasıyla ödenecek.

Türkiye gazetesinden Yeşim Eraslan'ın haberine göre, Yargıtay yabancı para ile alacak davalarında kamu düzenine vurgu yaparak Türk Lirası ile hesaplama yapılması gerektiğine hükmetti. Buna göre, mahkemeler artık döviz borçları için açılan davalarda icra takibi tarihindeki kur üzerinden hesaplama yapacak ve Türk Lirası karşılığını belirleyecek.

Yargıtay’ın gündemine gelen olay İstanbul'da yaşandı. Kira anlaşmazlığı davasında, dolar üzerinden kiraya verdiği mülkün kirasını alamayan ev sahibi icra takibi başlattı. Kiracının itirazı üzerine dosya mahkemeye taşındı. Yerel mahkeme, kirayı ödemeyen kiracının tahliyesine karar verdi ve ev sahibine asıl alacağın %20’si oranında icra inkâr tazminatı ödenmesine hükmetti. Ayrıca, alacağın yabancı para ile ödenmesine karar verildi.

Karara yapılan itiraz İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 36. Hukuk Dairesince reddedildi ve dosya Yargıtay’a taşındı. Yargıtay 12. Hukuk Dairesi, kirayı ödemeyen borçlunun tazminatla sorumlu tutulmasını yerinde bulurken, borçların ve tazminatın yabancı para ile ödenmesine karar verilmesini isabetsiz buldu.

Daire, "Yabancı para alacağının takip tarihindeki Merkez Bankası efektif satış kuru üzerinden hesaplanacak Türk Lirası karşılığı belirlenerek hükmedilmesi gerekirken yabancı para esas alınarak karar verilmesi isabetsiz olmuştur" dedi.

İlk derece mahkemesinin kararını düzelterek onayan Daire, kararın gerekçesinde kamu düzenine vurgu yaptı ve bu konunun toplum düzeninin korunması için önemli olduğunu belirtti.

Ekonomi Haberleri