Doların Krallığı Sarsılıyor: Suudi Arabistan'ın Yeni Hamlesi

Suudi Arabistan, 50 yıllık petrol-dolar anlaşmasını bitirdi. Doların hakimiyeti sorgulanıyor. Kısa vadede büyük değişim beklenmiyor.

Ekonomim yazarı Servet Yıldırım, "Doların tahtı sallanıyor mu?" başlıklı köşesinde, Suudi Arabistan ile ABD arasındaki 50 yıllık petrol-dolar anlaşmasının sona ermesini değerlendirdi. Yıldırım, “Suudi Arabistan artık petrolünü sadece ABD Doları’yla satmayacak, diğer paraları da kullanabilecek,” dedi.

SUUDİ ARABİSTAN'IN YENİ DÖNEMİ

Geçen hafta medyada çıkan haberlerde, Suudi Arabistan’ın petrolünü sadece dolarla satma zorunluluğunun kalktığı belirtildi. Yıldırım, bu kararın uzun vadede doların durumunu etkileyebileceğini ancak kısa vadede bir değişiklik olacağından emin olmadığını söyledi.

DOLARIN GELECEĞİ HAKKINDA

Yıldırım, “Küresel güç dengesinde bir süredir değişim yaşanıyor ama çok hızlı bir değişim beklentisi gerçekçi olmaz. Suudi Arabistan, petrol ticaretinde ağırlıklı ödeme aracı olarak doları kullanmaya devam edecek,” diye ekledi.

DOLARIN KÜRESEL GÜCÜ

Suudi Arabistan’ın ABD ile olan ekonomik ve askeri bağlarının devam ettiğine dikkat çeken Yıldırım, petrolün finansmanı, sigortalanması ve taşınması sürecinde ana araç olarak doların kullanılmaya devam edeceğini vurguladı.

REZERV PARA OLMAK KOLAY DEĞİL

Rezerv para olabilmek için bir paranın sadece değerli olmasının yetmediğini belirten Yıldırım, “Rezerv para olabilmek için kullanım ve derinlik önemlidir. Bunca petrol gelirimin park edebileceği en derin piyasa ABD tahvilleridir, uzun bir süre de öyle olacak gibi görünüyor,” dedi.

DÜNYA DOLAR BAĞIMLILIĞI

Yıldırım, dünya genelinde 89 ülkenin parasını dolara bağladığını ve merkez bankası rezervlerinin yüzde 60’ının dolar cinsinden tutulduğunu belirtti. Ayrıca, dünya ticaretinin büyük bir kısmının gerçekleştirildiği deniz taşımacılığının ve okyanusların kontrolünün ABD’de olduğuna dikkat çekti.

SUUDİ PETRO-DOLAR ANLAŞMASININ ÖNEMİ

Son olarak Yıldırım, “Suudi petro-dolar anlaşması önemli bir gelişmedir. Doların payı azalmaya devam edecek, ama çok hızlı bir düşüş beklememek lazım. Yakın gelecekte dolar uluslararası rezerv sistemindeki hâkim para olmaya devam edecektir,” şeklinde vurguladı.

Ekonomi Haberleri