Doları uçuran hamle: Aylar sonra gelen dev sürpriz!

Doların aylık artışı TÜFE ile yarışıyor. Son günlerde yaşanan bu hareket, beklentileri alt üst etti. Ekonomideki bu beklenmedik değişim ne anlama geliyor?

Son dönemde döviz kurlarında yaşanan hareketlilik, enflasyonla başa baş bir yarışa dönüştü. Doların, ağustos ayında yüzde 2,5’e yaklaşan artışı, aylık TÜFE beklentileriyle aynı seviyede gerçekleşti. Bu gelişme, yılın ilk 7 ayında TL’nin reel olarak değer kazanmasına rağmen doların geride kalmasına neden olmuştu.

KKM’DE HIZLI ÇÖZÜLME

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre Merkez Bankası'nın sıkı para politikasına rağmen, döviz tevdiat hesaplarındaki (DTH) artış dikkat çekiyor. Son 6 haftada döviz hesapları 6,5 milyar dolar artarken, bu artışın 3,57 milyar doları kurumsal hesaplardan geldi.

Özellikle nisan ve mayıs aylarında yatay seyreden dolar, haziran ve temmuz aylarında ise sırasıyla yüzde 1,65 ve yüzde 1,25 oranında artış gösterdi. Ağustosun son haftasında yüzde 2,35 prim yaparak dikkatleri üzerine çekti.

ŞİRKETLER DÖVİZ TOPLADI

İş dünyasında uzun süredir dile getirilen döviz talebi, ağustos ayında gerçekleşti. Bu talep, özellikle yarı yıl zamlarının enflasyonist etkileriyle birleşince, dövize olan talebi artırdı.

DTH’larda yaşanan artışın büyük bölümü, kurumsal hesapların dövize yönelmesiyle gerçekleşti.

ENFLASYONA ETKİLERİ

Ekonomistler, doların TÜFE ile başa baş gitmesinin enflasyona olası etkilerini değerlendiriyor.

Dövizdeki bu hareketliliğin enflasyona etkisinin sınırlı olabileceği ifade ediliyor. Bunun sebebi olarak ise kurların uzun süredir yatay seyretmesi gösteriliyor.

Ekonomi Haberleri