Dolar ve faizde tahminler belli oldu! Yıl sonunda Dolar'da bu rakamı göreceğiz

Piyasanın yıl sonu enflasyon ve dolar beklentisi değişti.

Merkez Bankası'nın piyasa katılımcıları anketi sonuçlandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), temmuz ayına ilişkin "Piyasa Katılımcıları Anketi" sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı.

Bankanın yıl sonu enflasyon beklentisi, bir önceki anket döneminde yüzde 43,52 iken, bu anket döneminde yüzde 42,95 oldu. katılımcıların yıl sonu dolar/TL beklentisi ise, 37,37 TL seviyesine geriledi.

FAİZ VE DOLAR KURU

Katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 50,77 iken, bu anket döneminde yüzde 50,30 oldu.

TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi ise bir önceki anket döneminde olduğu gibi bu anket döneminde de yüzde 50,00 olarak gerçekleşmişti.

Katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi ise bir önceki anket döneminde 37,75 TL iken, bu anket döneminde 37,37 TL oldu.

12 ay sonrası döviz kuru beklentisi bir önceki anket döneminde 41,41 TL iken, bu anket döneminde 41,52 TL olarak kayda geçti.

DOLAR/TL BEKLENTİSİ

Deutsche Bank Türkiye Ekonomisti Yiğit Onay, kademeli değer kaybıyla birlikte yıl sonu dolar/TL beklentilerini 37 seviyesinde açıkladı. "37 seviyesine ulaşılırken oynaklığın da görece düşük kalmasını bekliyoruz" derken, "Burada sadece iç dinamikler etkili olmayacak. Dünyadaki gelişmeler de TL için önemli" diye de vurguladı.

KASIM VE ARALIK

Onay, açıklamalarında faiz beklentisi için şunları söyledi:

Faiz indirimlerini önümüzdeki birkaç aylık dönem için konuşmak için erken ama yılın son çeyreği için bir imkan olduğunu düşünüyoruz. Kasım ayında 250 baz puan, aralık ayında 250 baz puan indirim beklentimiz var. Toplamda 500 baz puanlık bir indirim beklentimiz var. Dolayısıyla yıl sonu tahminimiz yüzde 45 diyebiliriz.

Ekonomi Haberleri