Ekonomi modelinde yaşanan değişiklik ve 'rasyonel politikalara dönüş' sürecinin devamıyla birlikte günden güne sıkılaşan para piyasaları, yatırım alışkanlıklarını tamamen dönüştürmüş durumda.
KAPALIÇARŞI'DA DOLAR BOLLUĞU
31 Mart öncesinde döviz ve altın talebine yetişemeyen piyasalar, şimdi ise Türk lirasına olan talep karşısında çaresiz duruma düştü. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın son 22 günde 35 milyar dolara yakın alım yapmış olması ve Türkiye'nin net döviz pozisyonunda 2020 yılından beri en iyi konuma ulaşması, yabancı ve yerli yatırımcıyı TL'ye yöneltmiş durumda.
TÜRKİYE TARİHİNDE BİR İLK YAŞANDI
Bu durum, piyasada yeni bir döviz bolluğuna neden olurken, Kapalıçarşı'da geçtiğimiz günlerde yaşananlar Türkiye tarihinde bir ilkin görülmesine neden oldu. Piyasaların kalbinin attığı yer olarak bilinen tarihi çarşıda dolar kuru, tarihte ilk kez Merkez Bankası'nın belirlediği gösterge kurun altına düştü.
İçerisinde bulunduğumuz haftada Kapalıçarşı'daki dolar kuru, yıllar sonra ilk kez Merkez Bankası'nın gösterge kurundan düşük seviyeden alıcı buldu. Piyasa kurunun, TCMB tarafından belirlenen kurdan yaklaşık 10 kuruş daha düşük olması, ilerleyen haftalarda ekonomideki normalleşmeyle birlikte bankaların da dev makas aralıklarını kapatacağına yönelik beklentiye neden oldu.
MAKAS ARALIĞI 1 LİRAYI AŞMIŞTI
14 ve 28 Mayıs tarihli seçimler öncesinde ekonomi yönetimi tarafından alınan kararlar ile her türlü döviz talebi oluşturacak adım yasaklanırken, piyasaya yönelik kısıtlayıcı adımların ardından dolar kurundaki alım-satım makas aralığı 1 liraları aşmıştı.
Piyasalar yaşanan talep patlamasına karşılık veremezken, TCMB'nin gösterge kuru ile Kapalıçarşı arasında makas tarihin en yüksek seviyelerine ulaşmıştı. Ekonomide yaşanan normalleşme adımları sonrasında Kapalıçarşı piyasalarında da sular durulurken, dolar kuru ilk kez gösterge kurun altına sarkmış oldu.