21 Aralık 2021 tarihinde, dolar kurunda yaşanan krizin önüne geçebilmek amacıyla uygulanmaya başlanan Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulaması, aradan geçen 2 yılı aşkın sürede ekonomiye 818 milyar liralık bir hasar verdi.
Geçtiğimiz yıl göreve başlayan yeni ekonomi yönetimi, ekonomi modelinde yaşanan değişim sonucunda KKM için tasfiye planını başlatırken, bugün Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yapılan açıklama ile Kur Korumalı Mevduat sahipleri için yeni bir düzenlemeye gidildiği duyuruldu.
Bireysel KKM yatırımcıları, özellikle buradan elde ettikleri gelir için vergi ödememeleri nedeniyle, varlıklarını KKM'de değerlendirmeyi tercih ediyordu. Son haftalarda KKM'deki tasfiye hızının düşmesi üzerine harekete geçen Merkez Bankası, 1 Temmuz 2024 itibarıyla bireysel KKM yatırımcılarına sunulan vergi istisnasına yasak getirdi.
DOLAR KURU İÇİN TEHLİKELİ OLABİLİR
Ekonomistler, KKM'de uygulanan vergi istisnasına son verilmesinin, birçok yatırımcıyı farklı alternatiflere itebileceğini belirtirken, tepeden inme uygulanacak yasak sonrasında döviz tevdiat hesaplarına giriş artış gösterebilir.
Bu nedenle ekonomi yönetiminin, KKM'deki tasfiye sürecini yıl sonuna kadar yayacak yeni adımlar atması bekleniyor. Şimşek, vergi istisnasının kaldırılmasına ilişkin yaptığı açıklamada " "Kur Korumalı Mevduat’tan (KKM) çıkış bizim önemli bir önceliğimizdi ama başından söyledik, dedik ki 'piyasayı bozmadan, piyasada sorun yaratmadan çıkacağız'. Ve gerçekten çıkıyoruz. Artık Türk lirası cinsinden KKM’ye son verdik. Döviz cinsinden de şimdiden haber vereyim ben temmuzda biz şirketlerin vergi avantajını yenilemeyeceğiz" ifadelerini kullandı.