Dolar Sahipleri Bunu Beklemiyordu: Yeni Yılda Kur Artışını Bu Şekilde Engelleyecekler!
HSBC başta olmak üzere birçok yabancı finans kuruluşunun Türkiye'ye yönelik 2024 yılı dolar kuru tahminlerinde radikal değişikliklere gitmesi tartışma konusu olurken, ekonomist Alaattin Aktaş, yabancı sermaye tarafından 2024 yılında dolar/TL paritesinin artışının engellenmek istendiğini belirtti. Aktaş, bu yolla kimlerin büyük bir getiri sağlayacağını tartışmaya açtı.
110
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), uzun yıllar boyunca sürdürdüğü rasyonel olmayan politikalar nedeniyle Türkiye ekonomisi büyük bir enflasyon sorunu ile karşı karşıya kalırken, 28 Mayıs seçimlerinin ardından göreve gelen yeni ekonomi yönetimi, para politikasında klasik iktisat çizgisine dönmüş ve ekonomik modelde 180 derece değişikliğe giderek 7 PPK üst üste faiz artırımına gitmişti.
210
Türkiye'de politika faizleri yüzde 42.5 seviyesine çekilirken, 2024 yılının ilk toplantısı için 250 baz puanlık artış sinyali verilerek, parasal sıkılaşma sürecinin tamamlanacağı ima edilmişti.
Piyasalar, atılan bu adımların ardından Türkiye için 2024 yılı sonuna yönelik ortalama dolar/TL paritesinde 40 liralık beklenti etrafında kümelenirken, geçtiğimiz haftalarda uluslararası kuruluşlar dolar kuruna yönelik beklentilerinde radikal değişikliğe gitti.
310
TÜRKİYE HAKKINDAKİ DOLAR TAHMİNLERİ ALTÜST OLDU
İlk olarak HSBC tarafından 2024 yılı sonu itibarıyla beklenen dolar/TL hedefinin 33 liraya düşürülmesiyle hareketlenen piyasalar, daha sonrasında İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran'ın bu yıl dolar kurunda sürpriz bir yatay hareketliliğin olabileceğine yönelik ifadeleri ile sarsılmıştı.
Ekonomim.com yazarı Alaattin Aktaş, yabancı sermaye merkezli atılan bu radikal adımların arkasında farklı amaçlar olduğunu belirterek, söz konusu hamlelerin siyasi iradeyi hizaya getirmek amacıyla yapıldığını belirtti.
410
Aktaş, 2024 yılında Türkiye'de enflasyonun yükselmesinin ancak dolar kurunun artmamasının istendiğini belirterek, bu durumun uluslararası yatırımcılara dolar bazlı yıllık yüzde 30'un üzerinde getiri sunacağını belirtti. Konu hakkında köşesinde yayınladığı yazıda şu ifadelere yer veren Aktaş, dolar sahiplerine ve siyasi iktidara yönelik uyarılarda bulundu:
510
"Önce Türkiye’nin önde gelen bankalarından birinin genel müdürü çıktı, “Bu yıl Türk parasında değer kaybı beklemiyorum” dedi. Dolar, şu an için 30 lira kabul edersek bir yıl boyunca bu düzeyde mi kalacaktı yani, kastedilen bu muydu, pek anlaşılamadı ama en azından dövizdeki artışın enflasyonun çok altında kalacağının vurgulanmak istendiği açıktı.
Tutturulabildiği takdirde bile yüzde 36 enflasyon yaşanacak bir yılda ne olacaktı da Türk parası hiç değer yitirmeyecekti?
610
Onun yanıtı da veriliyordu; yabancı Türkiye’ye adeta oluk oluk döviz akıtacaktı. Yabancı döviz getirince de döviz bolluğu yaşanacak ve kur artmayacaktı.
Sonra yabancı bankacılar başladı konuşmaya. Ama onlar daha gerçekçiydi. En düşük tahminde bulunan banka 2024 sonu için dolara 33 lira diyordu."
710
Doğrusu yurt içinde yapılan sıfır artış tahminine göre yüzde 10 artış hiç de fena sayılmazdı! Yabancıların yaptığı diğer tahminler ise 40 lira dolayında bulunuyordu.
Döviz az artsın ki birileri iyi para kazansın!
Gelelim can alıcı soruya, bu koronun ne istediğine, neyin peşinde olduğuna... Enflasyon olmasa, kur tabii ki artmasın, normalde artmaz da zaten. Ama enflasyon varsa? Ne var ki bu koro ısrarcı:
810
“Enflasyon var; ama olsun, kur yine de artmasın ya da az artsın."
Bu hangi ekonomi mantığına sığar?
Sığmaz tabii ki. Ama böyle bir durum şahane bir kazanç kapısı açar.
İşte istenen de o kapının açılması, o durumun oluşması...
Enflasyon makul bir düzeyde gitsin, faiz enflasyonla uyumlu şekilde yüksek seyretsin, yabancı döviz getirsin ve yüksek faizli iç borçlanma senedi alsın, vade bitiminde döviz faizden az artacağı için yüklü bir kazançla herkes evine dönsün!
910
Bu varsayımı ve istenilen durumu sayılara dökersek...
- Yabancı örneğin 1 milyon dolar getirip 30 liradan TL’ye çevirsin.
- Ele geçen 30 milyon lira örneğin yüzde 40 faizle iç borçlanma kağıdına bağlansın ve bir yıl sonunda 12 milyon lira faiz geliri elde edilsin.
- Bir yıl sonra kur örneğin 33 lira olsun.
1010
- Anapara ve faiz olarak ele geçen 42 milyon lira, 33 liralık kurdan dolara çevrilsin ve yabancı cebine 1.3 milyon dolara yakın para koysun. Yani döviz bazında bir yılda yüzde 30’a yakın para kazansın.
- Yüzde 40 faiz uygulanan bir dönemde döviz de yüzde 40 artarsa yabancı hiç para kazanamaz, aman dikkatli olunsun!
- Hele hele yüzde 40 faiz verilirken döviz örneğin yüzde 50 artarsa yabancı bir yıl sonra 1 milyon dolar bile alamaz ve zarara girer, aman buna hiç meydan verilmesin!