Dolar Sahiplerine Kara Haber: İşte Dolar Kurunu Altüst Edecek Gelişme

Son aylarda yatay seyir izleyen dolar kuru, birikimini döviz tarafında değerlendiren vatandaşların enflasyon karşısında ezilmesine neden olurken, gelecek hafta itibarıyla Türkiye ekonomisinde dikkat çeken değişimlerin yaşanması bekleniyor. Ekonomistler, yaşanacaklara ilişkin dolar sahiplerine seslenirken, "Hazırlığa başlayın" uyarısında bulundu.

Türkiye'de son yıllarda kesintisiz şekilde yükselen dolar kuru, 31 Mart seçimlerinin ardından yatay seyir izlemeye devam ediyor.

Kurdaki artış son 3 ayda oldukça kısıtlı bir seviyeye çekilirken, Moody's tarafından Türkiye'nin kredi notunun 2 basamak birden artırılması, uluslararası piyasalarda büyük yankı uyandırdı.

Göreve başlayan yeni ekonomi yönetimiyle birlikte parasal sıkılaşma sürecini başlatan Türkiye, ekonomi modelinde 180 derece değişikliğe giderken, bu adımların ardından CDS (Kredi Risk Primi) son yılların en düşük seviyesine gerilemişti.

Dünyanın önde gelen kredi derecelendirme kuruluşlarından Moody's tarafından alınan karar ile Türkiye'nin kredi notu B3 seviyesinden B1'e yükseltilirken, bu durum dolar yatırımcısında büyük bir tedirginliğe neden oldu.

MOODY'S, DOLAR SAHİPLERİNE KARA HABERİ VERDİ

31 Mart seçimlerinin ardından piyasaya yönelik yapıcı mesajlarla birlikte Türkiye'ye giriş yapan yabancı sermaye oranında ciddi bir artış yaşanmıştı. Ülkeye giren dövizlerin büyük bölümü, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından net döviz pozisyonunda iyileşme sağlanması amacıyla kullanılırken, bu adımlarla birlikte -75 milyar dolar seviyelerinde bulunan net döviz pozisyonu, 3 ayın ardından +10 milyar doların üzerine çıkmıştı.

Moody's tarafından alınan karar sonrasında piyasalar, Türkiye'ye yönelik yeni bir yabancı yatırımcı dalgasının muhtemel olduğunu belirtirken, bu durum ülkeye yönelik döviz girişinin de aniden hızlanmasına neden olacak.

Bir yandan döviz tarafında alıcı olmaya devam etmeyi hedefleyen Merkez Bankası, bir yandan da Hazine'ye yük getiren Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasını yıl sonuna kadar tamamıyla tasfiye etmeye çalışıyor.

DOLAR KURU YENİDEN 33 LİRANIN ALTINA DÜŞEBİLİR

Türkiye'ye yönelik döviz girişinin artacağına dair beklentiler, birikimlerini döviz tarafında değerlendiren yatırımcılar için endişeye neden olurken, Türkiye'de halihazırda devam eden yüksek enflasyona rağmen döviz tarafında pozisyon alan yatırımcıların büyük kayıp yaşaması, son günlerde TL mevduata geçişleri hızlandırdı.

Moody's kararının ardından Türkiye'ye giriş yapması beklenen yeni para dalgasının önemli bölümünün Borsa İstanbul'da yer alan bankacılık hisselerine yönelmesi beklenirken, bu adımların ardından TCMB'nin yeni döviz alımları gerçekleştirmesi ve dolar/TL paritesinde yeniden 33 liranın altına sarkış yaşanacağı düşünülmekte.

Ekonomi Haberleri