21 Aralık 2021 tarihinde hayata geçirilen Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulaması, Hazine'ye ve dolayısıyla vergi mükelleflerine getirdiği ağır yük nedeniyle ekonomi yönetimi için ayak bağı bir hale dönüşmüştü.
2 yıllık uygulama tarihinde 170 milyar liralık bir harcamaya neden olan uygulama, 28 Mayıs seçimleri sonrası görev başına getirilen yeni ekonomi yönetimi tarafından tasfiye edilmeye başlanmış olsa da, 29 haftadır kesintisiz olarak süren KKM stoğundaki erime bugün açıklanan veriler ile durma noktasına geldi.
Son üç haftada sırasıyla yüzde 0.6, 0.8 ve 0.6 oranıyla düşüş gösteren KKM'deki düşüşler bu hafta itibarıyla yüzde 0.3 noktasına düşerek son 29 haftanın en dip seviyesini gördü. Uygulamada yaşanan erimenin durma noktasına gelmesi, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından 2024 yıl sonu için koyulan KKM'yi tamamen bitirme hedeflerini zora soktu.
MERKEZ BANKASI 3 GÜNDE 4.5 MİLYAR DOLAR ERİTTİ
31 Mart seçimlerine günler kala, aylardır sürdürülen ekonomi politikalarında büyük değişikliklere giden TCMB, piyasalara yönelik arka kapı müdahalelerine yeniden hız verdi. Yalnızca son 3 gün içerisinde, Merkez Bankası'nın net döviz pozisyonun 4.53 milyar dolarlık bir erime gözlemlenirken, seçimler öncesinde makroekonomik göstergelerin yeniden kötüye gitmesi ekonomi dünyasında da büyük bir tedirginlik yarattı.
DOLAR KURU İÇİN YENİ BİR KRİZ KAPIDA MI?
139 milyar dolar ile tarihi zirvesini gören KKM, aylardır sürdürülen tasfiye planı sonucunda 76 milyar dolara kadar düşüş göstermiş olsa da, uygulamadaki mevcut bakiyenin tamamına yakınının dolardan dönüşümlü KKM hesaplarında bulunması, ekonomi yönetiminde büyük bir endişeye neden olmakta.
KKM'ye yönelik yeni kısıtlamaların, uygulamadan çıkacak paranın döviz tevdiat hesaplarına gitmesine neden olmasından korkulurken, ekonomistlere göre bu senaryonun meydana gelmesi halinde dolar kurunda tüm zamanların en büyük krizi meydana gelebilir.
KKM'de son 4 hafta itibarıyla çıkışların durma noktasına gelmesi, Fatih Karahan başkanlığındaki TCMB'de yeni adımları kaçınılmaz hale getirdi. Uzmanlara göre Merkez Bankası, ilerleyen günlerde KKM'ye yönelik hem bankalar hem de yatırımcıları ilgilendiren kısıtlamalara gidecek.
Atılacak kısıtlayıcı adımların, döviz tevdiat hesaplarına yönelmesinin önüne geçmek içinse bankalara gönderilen talimatlar ile TL mevduat faizleri daha yukarı çekilerek, birikim sahipleri için cazip hale getirilecek.