Dolar Mı, Altın Mı, Faiz Mi? Ünlü Ekonomist, "Vatandaşın Cebindeki Parayı Koruyan Tek Alternatif" Diye Onu İşaret Etti!
Bankada parası olan herkesin aklındaki soru şu: Bankaların TL mevduata verdiği faiz, enflasyona karşı koruyor mu? Enflasşon yüzde 60'lara çıkmışken bankaların TL mevduata verdiği faiz yüzde 40 ile 50'lerde dolaşıyor. Bu faiz oranını da herkes alamıyor. 10 Haber yazarı Barış Soydan, parayı erimekten koruyan tek yatırım aracını açıkladı.
122
10 Haber yazarı ekonomist Barış Soydan, son dönemde artan döviz talebiyle ilgili yazdığı yazıda bir ayrıntıya yer verdi.
222
"Vatandaşlar altın almaya döviz bürolarına koşuyormuş, Kapalıçarşı’da altın ve döviz için çift sıra kuyruklar oluşmuş... Allah, Allah, neden acaba?" diyen Soydan, "Çünkü sıkı para politikası uygulandığı söylenen ülkede enflasyondan mevduat faizi korumuyor" dedi, vatandaşın parasını hangi yatırım aracının koruduğunu yazdı.
322
Soydan bu durumu son zamanların moda tabiri oksimoron olarak adlandırdı. Soydan, yazısında şunları belirtti: Tıpkı Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verileri gibi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın mevduat faizine dair verileri de gerçeği olduğu gibi yansıtmıyor.
422
Merkez Bankası’na göre bankalar bir ay vadeli mevduata ortalama yüzde 44.56, üç ay vadeli mevduata ise yüzde 53.25 faiz veriyor.
522
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bundan hareketle geçen hafta katıldığı televizyon yayınında “Mevduat faizi yüzde 50’nin üzerinde” dedi. Oysa biriktirdiği Türk Lirası’nı bankaya götüren ortalama vatandaş için böyle bir faiz yok.
622
Gerçekte bir ayın üzerinde vade için önerilen faiz en kabadayı bankalarda bile yüzde 50’nin altında. Eğer tasarrufunuz küçükse yüzde 40’ın altında faizle karşılaşmanız bile mümkün."
722
"Vatandaş için parasını koruyabileceği tek alternatif altın. Vatandaş ne yapsın sahiden? “Mevduat faizi enflasyondan koruyamadığına göre parasını tasarruf edeceğine bir an önce harcasın” diyebilirdik ama mart ayında tablo değişti, artık vatandaş için parasını koruyabileceği bir alternatif var. Altın.
822
Altın fiyatlarında iki haftadır ralli var. Ons altının fiyatı birdenbire 2020 dolarlardan 2200 dolara geldi. Buna bağlı olarak da yurtiçinde gram altının fiyatında büyük bir artış yaşandı. Tıpkı TÜİK’in enflasyon verisi, Piyasa Katılımcıları Anketi ve Merkez Bankası’nın faiz verisi gibi gerçeği tam olarak yansıtmadığı için ben gram altının fiyatını bankalar arası piyasadan değil Kapalıçarşı’dan izliyorum.
922
Kapalıçarşı’da gram altını satış fiyatımız 2400 TL’nin eşiğine gelmiş durumda. Bundan birkaç hafta önce 2100 TL’lerdeydi. Yani parasını fiziki altında tutan şu anda enflasyondan korumayı başarıyor." Soydan, yazısını şöyle sonlandırdı:
1022
Oksimoron, birbiriyle çelişen ya da tamamen zıt iki kavramın bir arada kullanılması demek. Ben de içinde oksimoron geçen bir cümle kurayım: Sıkı para politikası uygulandığı söylenen ülkede enflasyondan mevduat faizi değil altın koruyor!
1122
MAHFİ HOCA'NIN ENFLASYON VE MEVDUAT FAİZİ HESABI
Ekonomi çevrelerinde Mahfi Hoca olarak bilinen ekonomist Mahfi Eğilmez, banka faizinin bir yılda ne kadar kaybettirdiğini açıklamıştı.
1222
Mahfi Hoca olarak tanınan ekonomist Mahfi Eğilmez, banka mevduatlarının enflasyon karşısında kaybettirdiğini vurgulayan bir yazı kaleme aldı.
1322
Nominal faizden net nominal faizi hesapladıktan sonra reel faizi beklenen enflasyonu da dikkate alarak hesapladı.
1422
"Türkiye'de paradan para kazanma dönemi bitti" diyen ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, bankaya yatırılan TL mevduatın bir yıllık reel faiz oranını hesapladı. Mahfi Hocanın hesabına göre, TL mevduat enflasyon karşısında zarar ediyor!
1522
Eğilmez, mevcut durumda reel faizin %2,15 olduğunu belirtti. Ancak geçmişteki enflasyon tahminlerinin gerçekleşmeyen oranlar göstermesi nedeniyle geleceğe yönelik tahminlerde temkinli olunması gerektiğini ifade etti.
1622
Özetle, günümüzde mevduat faizlerinin enflasyon karşısında yatırımcıya zarar verdiğini ve reel faizin negatif olduğunu belirtti.
1722
Eğilmez "Bugünkü faizlerle bankaya mevduat yatıran bir kişi eğer enflasyon oranı bir yılda değişmezse bir yılın sonunda % 13,9 negatif reel faiz elde etmiş olur.
1822
Bu da faiz geliri elde etmiş görünse de vade başındaki satın alma gücünü koruyamayacağını ortaya koyuyor" dedi.