Yandaş medya gibi bir de yandaş ekonomist takımı türedi bildiğiniz gibi… Bunlar bir taraftan bir de Türkiye’ye tefeci gibi kısa vadeli para getirip kısa yoldan para kazanan yabancı fonlar var. Her ikisi ağız birliği edip suni bir iyimserlik pompalıyor. Örneğin daha geçen hafta bu iki kesim Dolar/TL’nin hızla düşüp 3,40 ve hatta daha da aşağıya geleceği propagandasını yaptı. Hem de üstelik ABD merkez bankası Federal Reserve’in (Fed) bilanço sıkılaştırma açıklamalarının yapıldığı bir dönemde…
Peki ne oldu? Geçen hafta Dolar yükselerek 3,60’ın üzerine tırmandı. Bugün de yükselişine devam eden Dolar/TL saat 09:10 itibariyle 3.6204’ten işlem görürken, saat 11:00’de 3.6407’ye kadar yükseldi.
Piyasanın gözü yarın Fed Başkanı Janet Yellen'ın konuşmasında... Konuşmada “şahin” bir ton ABD tahvil faizlerinde yükselişe neden olursa Dolar’ın değer kazanması devam edebilir.
Özellikle ABD 10 yıllık faizlerinde 2.41-2.42 bölgesinin geçilmesi halinde “teknik” olarak 2.60 tırmanma mümkün. Bu durumda Dolar’daki değerlenme sert hareketlere de dönüşebilir.
DÖVİZ YÜKSELMEYE DEVAM EDER Mİ?
Kurda bu durumda 3.60 artık önemli bir destek oldu. Teknik analizcilere göre ise 3.6450 seviyesi kuvvetli direnç konumunda. Dolar kuru kapanış olarak 3.6450'nin üzerinde olursa bu kez 3.70-3.73 bölgesine kadar yükseliş yaşanabilir. Burada belirleyici olan yarınki Yellen konuşması ve sonra da sonrası Cuma günü açıklanacak ABD TÜFE ve perakende satışlar verileri.
Geçtiğimiz hafta Avro/Dolar paritesi Avro lehine yükselip 1.14 seviyelerine tırmanınca Dolar sakin seyretmiş, ancak bu kez Avro TL karşısında hızlı değer kazanmıştı; dolayısıyla TL karşısında %50 Dolar, %50 Avro’dan oluşan “döviz sepeti değer kazanmaya devam etmişti. Bu sabah Dolar’ın hızlı yükselişi, Avro’da anlamlı bir düşüşle dengelenmeyince “döviz sepeti” daha da hızlı arttı. TCMB TL’nin değeri açısından Dolar veya Avro’yu değil döviz sepetini gözlemlediği için bu durum devam ettiği takdirde TCMB'den dövize ani bir müdahale de beklenebilir.