Geçen haftaya 8,06’dan başlayan dolar/TL kuru son işlem günü olan ancak resmi tatile denk gelen 23 Nisan’da 8,40 TL’nin üzerine çıkarak 5 işlem gününde 34 kuruş artmıştı. Nisan ayının son haftasına ise TL değer kaybederek başladı. Dolarda sığ piyasalarda en yüksek seviye olarak 8,48 kaydedilirken euroda en yüksek seviye 10,27 oldu. Dolar serbest piyasada alış 8,39, satış 8,41 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor. Euro ise serbest piyasada 10,16 alış, 10,17 satış seviyesinde.
Dolarda önceki haftanın açılış gününden bugüne gördüğü en yüksek seviye arasındaki fark ise 48 kuruş oldu. Geçtiğimiz haftanın ilk işlem günündeki seviye ile yeni haftanın en yüksek seviyesi arasındaki fark ise yüzde 5,20’nin üzerine çıktı.
Resmi tatil gününde de yükseldi
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile resmi tatile giren yurt içi piyasalar kapalıyken yurt dışı işlemlerde kurda yükseliş devam etti. Haftaya 8.06'dan başlayan dolar/TL dün 8.30'u aşmıştı. Dolar/TL düşük hacimli piyasada 8.4002’yi gördü. Böylece kurdaki haftalık yükseliş yüzde 4,20’nin üzerine çıktı. Düşük hacimli resmi tatil işlem gününde dolar, TL karşısında yüzde 1’e yakın artış kaydetti. Hafta genelinde gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında genel olarak değer kaybetse de en sert kayıp TL'de yaşandı.
"Türk lirasının negatif ayrışması borsayı baskılıyor…"
İş Yatırım'ın "Türk lirasının negatif ayrışması borsayı baskılıyor…" başlıklı günlük piyasa bülteninde şu değerlendirme yapıldı:
"Dünya piyasalarında yukarı yönlü dalgalı seyir devam ediyor. Vaka sayılarında devam eden yükseliş nedeniyle gelişmiş ülke borsalarındaki satış dalgası kısa sürdü. Teknoloji hisseleri ağırlıklı yükselişle kaybının büyük kısmını geri alan ABD ve Avrupa borsalarının sene başından beri dolar bazında getirisi yüzde 10’un üzerinde seyrediyor.
Türkiye yükselişe katılamayan az sayıda gelişmekte olan ülke arasında yer alıyor. Salgının tırmanması, ekonomi politikalarındaki belirsizlik, jeopolitik risklerdeki artış ve halka arz baskısı Türkiye piyasalarını gelişmekte olan piyasalara göre negatif ayrıştırdı.
Hafta sonu vaka sayılarında görülen sert düşüş alınan önlemlerin sonuç vermeye başladığını gösteriyor. Ancak henüz kutlama yapmak için çok erken. Aşılama yüzde 40’lı seviyelere ulaşana ve vaka sayıları yeniden 7-8 bin seviyesine inene kadar kapanmanın sürmesi gerekiyor.
Salgına karşı başarılı mücadele veren ülkelerin ortak özelliği sabırlı olmaları. İyi bir yaz dönemi geçirmemiz için bahar aylarında kapalı kalmamız gerekiyor.
23 Nisan tatili sonrası Türkiye piyasalarında hafif yukarı yönlü bir açılış bekleniyor. ABD hisselerindeki yükseliş, halka arz baskısının sona ermesi, uzun bir aradan sonra ilk kez vaka sayılarının gerilemeye başlaması piyasaları destekliyor.
Ancak Türk lirasının negatif ayrışması borsadaki yükselişin kalıcılığını şüpheli bakiye yapıyor. Eregli, Vestel, Sise olası tepki alışında teknik olarak iyi konumlanmış ve kurdaki yükselişe karşı da dirençli hisseler olarak öne çıkıyor."