Dolar 6 TL'nin altında

Merkez Bankası'nın (TCMB) 625 baz puanlık faiz artışı ardından ABD ve Almanya ile ilişkilere yönelik olumlu beklentiler ve bankacılık sektörüne ilişkin iyimserlik TL'ye destek olurken, bireylerin döviz talebinin de azalmasıyla dolar/TL 5

Merkez Bankası'nın (TCMB) 625 baz puanlık faiz artışı ardından ABD ve Almanya ile ilişkilere yönelik olumlu beklentiler ve bankacılık sektörüne ilişkin iyimserlik TL'ye destek olurken, bireylerin döviz talebinin de azalmasıyla dolar/TL 5.94'ün altına geriledi.

Geçen haftaya 6.30 civarında başlayan dolar/TL 5.96 seviyesine kadar geriledikten sonra haftayı 6 seviyesinin hemen üzerinde kapadı. Bu sabah saat 0905’te 6.0351/6.0400 seviyesinde olan dolar/TL 17 Ağustos’tan bu yana en düşük olan 5.9365’e kadar geriledikten sonra saat 1335’te 5.9371/5.9416 işlem gördü.

Üst düzey bir bankacı, “Lokallerin döviz işlem hacimlerine baktığımızda kurun tarihi zirvelerini gördüğü dönemdeki bireylerin panik işlemlerinin artık sona erdiğini görüyoruz. Kurumsal yatırımcıların işlemleri öngörüldüğü şekilde devam ediyor ancak bireylerin işlemleri TL’de değer kazancını sınırlayan önemli bir etkendi ve veriler bireylerin artık TL’deki volatilitenin sona erdiği görüşünde olduğunu gösteriyor” dedi.TCMB verilerine göre lokallerin günlük spot döviz işlem hacimleri dolar/TL’nin tarihi zirvelere yükseldiği Ağustos ayında ortalama 5.4 milyar dolar seviyesindeydi. Hatta 10 Ağustos tarihinde günlük işlem hacmi 10 milyar dolar olmuştu.Dolar/TL 13 Ağustos’ta illikit piyasada 7.24 ile tarihi zirveyi gördü.Lokallerin günlük spot döviz işlem hacimleri Eylül’de ise günlük ortalama 3.4 milyar dolar seviyesine geriledi.

QNB Finansbank’ın bu sabahki notunda AB ve ABD ile diplomatik ilişkilerinin iyileşebileceğine ve Türkiye’ye sermaye girişlerinin canlanabileceğine dair olumlu beklentilerin etkisiyle TL’nin geçen hafta toparlandığı, TCMB’nin uyguladığı sıkı para politikası ve Yeni Ekonomi Programında ortaya konan ekonomik istikrar odaklı yaklaşımın da TL’yi desteklediği belirtilmişti.

TL’de iyimserliğin özellikle AB ile görüşmelerin ardından daha net hissedildiğini söyleyen bir analist de, “TL’ye yönelik algılamalar olumluya dönmeye başladı. Yukarı yönlü dalgalanmaları artık yaşamıyoruz” dedi.

Bankacılar TL’de geçen hafta görülen değer kazancında küresel gelişmelerin yanında ABD ve AB ile ikili ilişkilere yönelik artan iyimserliğin, TCMB’nin faiz artışı ve likidite adımları sonrası TL’de kısa pozisyonun maliyetinin oldukça yükselmesinin, yatırımcı endişelerinin önemli bölümünün geride kalmasının etkili olduğunu belirtmişti.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ABD ve Almanya ziyaretinin, döviz borçlanmalarının çevrilmesinde yoğun bir süreç olan Eylül ve Ekim aylarının yarısının geride kalmasının, Katar Çin ve AB başta olmak üzere önümüzdeki dönemde doğrudan yatırımların artabileceği beklentisinin etkili olduğu belirtilmişti.

Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre özel sektörün yurtdışından sağladığı kredi borcunun bir yıla kadar olan vade dağılımına bakıldığında en yüksek ödemeler Eylül ve Ekim aylarında. Buna göre özel sektörün Eylül’de 7.7 milyar dolar, Ekim’de ise önümüzdeki bir yıllık dönem için en yüksek tutar olan 9.4 milyar dolarlık ödemesi bulunuyor.

REUTERS

Ekonomi Haberleri